Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

huskurage
Våld. Huskurage innebär att grannar ska få verktyg att agera vid misstanke om att någon riskerar att fara illa.

Huskurage räddar liv

Debatt. Det uppskattas att runt 20 personer varje år dör till följd av våld från en partner eller tidigare partner. Av dessa är 14 kvinnor som mördats av sin tidigare eller nuvarande man. I majoriteten av fallen har våldet pågått under en längre tid, då framförallt inom hemmets fyra väggar. Detta våld går delvis att förhindra genom att medvetandegöra vikten av civilkurage i bostadsbolag och bostadsrättsföreningar, så kallat ”Huskurage”

Huskurage är en metod framtagen av föreningen med samma namn.Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är ett av de fyra jämställdhetspolitiska målen och något som hela samhället aktivt måste kämpa för att uppnå.

Vi i Centerkvinnorna tror att huskurage är en viktig del i det arbetet, och därför vill vi nu att alla Hallandskommuner inför Huskurage i de kommunala bostadsbolagen. Vi har dessutom en förhoppning att privata bostadsbolag ska visa intresse.

Metoden går ut på att ge grannar ett verktyg att agera, för att få möjlighet att visa omtanke och omsorg vid misstanke om att någon riskerar att fara illa.

En rad kommuner i landet har redan infört Huskurage. Vi vill hjälpa till att snabba på processen i Halland, då vi tror på den vision och metod som huskurage står för.

Genom samarbete och ständig vilja att våldet skall upphöra kan vi med relativt enkla medel ta viktiga steg för att skapa trygghet och rädda liv. Att leva i trygghet är en mänsklig rättighet, som skall gälla alla individer, att införa Huskurage i landets alla kommuner är ett viktigt steg i det arbetet.

Centerkvinnorna i Halland distriktsstyrelse

Ann-Sophie Cordes (C)

Eva Pehrsson-Karlsson (C)

Monica Hansson (C) Ewy Henriksson (C Christina Rödl (C) Inga-Lill Bengtsson (C) Eva Christiansson (C) Hildegard Ekman (C) Rhea Löfmark (C) Annelie Bengtsson (C)

MEST LÄST