Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

livspusslet
Pusselbitar. Det så kallade livspusslet har alltid varit svårt att få ihop för småbarnsföräldrar.

Hur skapas en bra arbetsmiljö?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Apropå

artikeln ”Politiker i debatt om arbetsmiljön i kommunen” (6/11).

Varberg. Jag vänder mig starkt mot Anne Tanos förklaringar till den dåliga arbetsmiljön i kommunen. Hur ofta är ni politiker ute i verksamheten och diskuterar med oss ”på golvet”? Det så kallade livspusslet har alltid varit svårt att få ihop för småbarnsföräldrar. Vilken del av det pusslet kan ni påverka? Och som Kristina Taremark beskriver är arbetsgivaren duktig på (men absolut inte alltid) att systematiskt följa arbetsmiljön.

Frågan är hur ni tar hand om resultatet. Ni följer troligen allt till punkt och pricka när det gäller MBL-lagar och samverkansavtal. Men på vilket sätt tar ni tillvara möjligheten att höra vår åsikt i förhandlingarna? Det ökar inte dialogviljan när jag får kallelse till MBL-förhandling och det i kallelsen också finns ett färdigt protokoll för förhandlingen där en av paragraferna lyder ungefär: De fackliga företrädarna har inget att invända. När jag påpekar att man inte kan skriva protokoll innan förhandlingen är avslutad får jag till svar: Jodå, så brukar vi göra. Det får mig definitivt inte att känna mig delaktig.

Varbergs Kommun (socialförvaltningen) har valt att placera chefer på ett ställe och oss arbetstagare på ett annat. Var finns forskning på att detta är det bästa sättet att skapa en god arbetsmiljö? Ingenstans vad jag har kunnat se. En god arbetsplats bygger på en närvarande chef, en som är intresserad av vad jag gör på min arbetstid. Du som chef skall fråga, uppmuntra, ifrågasätta, ge feedback, både positiv och negativ. Men då krävs också att du visar dig lite oftare än de gånger vi har APT. Du köper tid av mig där jag ska utföra ett uppdrag åt dig, varför så lågt intresse för hur och vad jag utför på den tiden?

Där anser jag att en av de viktigaste aspekterna finns för en god arbetsmiljö. Det finns fantastiska chefer i kommunen: närvarande, intresserade och av någon anledning uppvisar de även tämligen låg sjukfrånvaro. Lyft fram dem som goda exempel!

Då skulle även jag kunna rekommendera Varbergs kommun som arbetsgivare.

Anna Lena Sunesson

leg. sjukgymnast

MEST LÄST