Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Handelskammaren0028
Möte. Gunilla Grahn Hinnfors (Västsvenska Handleskammaren), Ola Johansson (riksdagsledamot), Ulric Björck (Campus), Pär Börjesson (Etikhus) och Karin Dahlgren (TreK Consulting) vid paneldebatten på Handelskammarens möte i Varberg.

Hårda ord på ledarsidan om möte om regionen

Svar

Maria Haldestens ledare (28/10).

Insändare. Hallands Nyheters politiska redaktör Maria Haldesten går till storms mot Västsvenska Handelskammarens syn på utveckling i regionen. Eller gör hon det? I ledaren med rubriken ”Gnällig gubbe vd på Handelskammaren?” mullrar det indignerat, men hennes argumentation handlar inte särskilt mycket om förstoring av arbetsmarknaden i Västsverige.

Det var regionförstoring som diskuterades på mötet i Varberg som Maria Haldesten besökte och som var förevändningen för att skriva en artikel. Men Maria Haldesten har inget emot vare sig tågtunnel under Varberg eller tanken på att pendlingen behöver bli bättre i regionen. Hon har heller inget emot tanken på att Varberg ska växa. Istället tar hon tillfället i akt och vädrar sin gamla käpphäst om administrativ regionindelning, en fråga som överhuvudtaget inte berördes på Handelskammarens Varbergsmöte.

I rubriken och i texten anspelar Maria Haldesten på diskussionen om Västlänken och upphöjer de som protesterat mot trängselskatt och tågtunnel till sanningssägarna. Men kanske är det bara ännu ett sätt att ge Handelskammarens vd Johan Trouvé ett tjuvnyp för regionfrågan. Och för de som undrar så nej, han var inte heller på mötet i Varberg.

Slutligen ondgör sig Haldesten över förtätning som eventuellt hotar äldre bebyggelse. För att fler ska kunna flytta in till städerna och företagen ska få ökad tillgång till kompetens behöver fler bo närmare varandra. Förtätning ger oss dessutom möjlighet till mer klimatsmarta val. Det innebär inte nödvändigtvis att gammal bebyggelse måste rivas. Däremot behöver den kompletteras.

Den nya stadsdelen Västerport skulle kunna bli ett gott exempel på en tätare stad. Jag, och tydligen även Maria Haldesten, menar att satsningen är bra. Den skulle göra det möjligt för fler att bo i centrala Varberg, nära bra kommunikationer och därmed möjlighet att pendla till bland annat Göteborg.

Riktigt vad som föranleder de hårda orden i Maria Haldestens text blir allt svårare att begripa ju längre jag läser. Men käpphästen fick sig en tur.

Gunilla Grahn-Hinnfors

ansvarig stadsutveckling Västsvenska Handelskammaren

 

Svar

från Maria Haldesten.

En ledare kan, som bekant, innehålla både ros och ris. Kritiken i ledaren riktas mot ett svårsmält inslag i debatten som anordnades på Kusthotellet. Den handlar om hur Handelskammaren, med flera aktörer i dagens politiska debatt, försöker driva opinion genom att förlöjliga motståndare. Att avfärda opponenter som ”gnälliga gamla gubbar” är ett trist debattknep – vilket Handelskammaren uppenbarligen håller med om när det egna greppet vänds emot den. Detta i ett resonemang kring just tonen i debatten.

Hallands framtid som region är för övrigt inte ”en gammal käpphäst” utan en i högsta grad levande fråga för hallänningarna – i synnerhet som diskussioner med indelningskommittén pågår än.

Maria Haldesten

Pol red

 

 

MEST LÄST