Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

rostbiff
Dyr mat. Köttpriserna borde mångdubblas för att återspegla och inbegripa de fulla, globala kostnaderna för produktionen.

Gör köttkonsumtion till lyx igen

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Svar

Veganer utnyttjar också djuren

Insändare. Skulle vilja anlägga en lite annorlunda infallsvinkel. Jag är inte vegan men har av flera skäl slutat äta varmblodigt kött.

Globalt ökar efterfrågan på kött starkt även i länder som traditionellt haft en låg konsumtion. Sedan 1970-talet har svenskarnas köttkonsumtion ökat från 55 till 88 kg per år. Jag misstänker att siffran inrymmer en ökad kassation, då fliéprodukter trendar och inälvsmat nästan helt försvunnit från våra bord. Ingenting i människans biologi har förändrats under dessa 40 år - lusten att äta kött är ett begär som har kommit med ökat välstånd och tillgång.

Människan behöver inte äta dessa mängder med kött; själv klarar jag mig kungligt helt dessförutan. När köttdjur (eller för den delen odlad fisk) utfodras med protein som soja försvinner omkring nio tiondelar av proteinet. Det säger sig självt att detta är dålig hushållning med resurser, särskilt som avsevärda mängder vatten och fossila bränslen måste tas i anspråk för produktionen. I globalt perspektiv är det livsviktigt att få ned den helt ohållbara och ökande nivån på köttkonsumtionen vi ser nu, då den anställer oreparabla skador på klimatet och jordarna. Detta innebär inte att jag motsäger att viss djurhållning i Sverige är gynnsam för den biologiska mångfalden. Svenskt naturbeteskött är att föredra framför alla andra varianter.

Att uppfostra konsumenter på en fri marknad är en grannlaga uppgift. Ekonomiskt pressade köttbönder som dras mellan ökande samhälleliga krav och lågpriskonkurrens från utländskt kött vill såklart inte höra att deras produktion inte är hållbar. Men köttkonsumtion borde återgå till att vara ett lyxigt undantag. Köttpriserna borde mångdubblas för att återspegla och inbegripa de fulla, globala kostnaderna för produktionen. De köttbönder som på alla sätt lever upp till de allra högsta tänkbara krav skulle då dessutom kunna få en god utkomst redan vid minimala djurbesättningar.

Tills jag får ett annat svar än "Dä gaur inte" så avstår jag köttet.

Lars

grön liberal

 

MEST LÄST