Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

falkhaven
I Talarstolen. Elisabeth Falkhaven (MP) i talarstolen i Kommunfullmäktige i Hylte 2015.

Gör din demokratiska värnplikt!

Politik. Om ett år är det val. Sverige räknas som ett av de mest demokratiska länder i världen. Det är bra tycker jag. Demokrati är viktigt, faktiskt det viktigaste redskap vi har för att tillsammans forma en bättre framtid.

Själv valde jag, att för en stund i mitt liv engagera mig politiskt, göra min demokratiska värnplikt, 2010. Första mandatperioden var det mest lyssna och lära och försöka förstå. Denna mandatperiod engagerade jag mig mer i arbetet både i kommun och landsting, fortfarande mycket lärande dock. Jag har kvar mitt lönearbete till ca 50 %.

Jag tycker inte om att tala inför människor, tycker inte om att höra min egen röst eller se mig själv på bild. Så jag valde inte politiken för att synas eller höras. Snarare var det där motståndet fanns, från min sida. Nej, jag ville se om jag kunde göra nytta.

Jag har ett långt yrkesliv bakom mig. Har varit anställd på Zandapannan och i åldringsvården, jobbat i psykvården och på travet, m.m. Har också varit egenföretagare ett antal år.

Vi som är politiker är också vanliga människor. Jag bakar, går ut och går med hundarna, lagar mat, kör till jobbet, ja allt det där som många gör. Så diskuterar jag sakfrågor och politik med partivänner och andra, håller mig ajour med vad forskningen gör och säger, inom de områden där jag valt att fördjupa mitt politiska engagemang. Så jag gör det som står i min makt för att överföra det till kloka beslut i politiken.

Jag vill med detta bara säga att det är oerhört viktigt att fler engagerar sig politiskt, en period i livet, för att vi ska kunna upprätthålla en väl fungerande demokrati. Vilket parti ni väljer att engagera er i är egentligen egalt, så länge ni inte väljer ett parti som använder demokratin för att avskaffa demokratin. För då gör ni oss alla en otjänst.

Så kom igen nu! Det är inte alltid en dans på rosor, att vara politiker. Men vad är väl det i livet?

Välkomna till politiken, alla ni som tycker att demokratin är viktig! Tveka inte, du behövs, och det är nu det gäller!

Elisabeth Falkhaven (MP)

aktiv medlem i Miljöpartiet de gröna

MEST LÄST