Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Frågan om gratis buss hör hemma på regionnivå

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Varberg. Jag tycker det är bra att Varbergs kommun nu inför en mer enhetlig zon och avgiftsfritt för pensionärer från 75+. Helt i enlighet med detta jag haft i motioner som är behandlade tidigare men fått avslag. Det betyder att Seniorkortet införs i ytterligare i en kommun i Halland. Men hur har jag tänkt då gå vidare med detta?

För mig är det inget självändamål att det är bypolitiker som ska agera i frågan utan den bör hanteras där det hör hemma: hos Hallandstrafiken som ligger på regionnivå. Jag vill naturligtvis att detta ska vara en möjlighet för hela åldersgruppen 75+, inte bara för att man bor i en viss kommun i Halland. Detsamma gäller för övrigt gruppen 13-19 år som jag också anser är en viktig grupp att beakta som i ungdomsåren bör göra för vana att åka kollektivt.

Jag anser för övrigt inte att det här med gratisresor ska vara en fråga som enskilda partier ska tävla om för att få röster. Jag valde inte att motionera ihop med SPI för att gynna dem speciellt utan för att det vid tillfället inte fanns något intresse hos Miljöpartiet att stödja mig i frågan. Stefan Edlund (MP) gick mycket riktigt upp för ett år sedan i fullmäktige i Varberg att det är en enskild motion när mitt namn nämndes och ingen partimotion när SPI hade frågan på tapeten.

Ett av de partierna som fått ”ge sig” i budgetmanglingen är just Miljöpartiet. De har vare sig drivit frågan eller varit intresserad av den. Men de tar gärna äran åt sig att de är med i majoriteten som äger frågan. Samma majoritet finns också i regionen och vill de driva avgiftsfritt så kan de göra det där. För det är egentligen där den hör hemma. I Hallandstrafiken.

Pierre Ringborg

kommunpolitiker i Varberg

MEST LÄST