Många delar. Stadsbibliotekets tre våningar inbjuder både unga och gamla, elever och amatörforskare, läsare och lyssnare till att ta del av ett rikt litterärt utbud.
Många delar. Stadsbibliotekets tre våningar inbjuder både unga och gamla, elever och amatörforskare, läsare och lyssnare till att ta del av ett rikt litterärt utbud.

Fem år med kulturen i centrum

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Insändare. Lördag den 14 januari är det exakt fem år sedan Kulturhuset Komedianten invigdes i Varberg. Bakgrunden till beslutet om ett nytt kulturhus var behovet av att renovera stadsbiblioteket och samtidigt utveckla förutsättningarna för kulturlivet i kommunen. Drygt 80 miljoner kronor kostade projektet och förväntningarna var stora på invigningsdagen då över tre tusen personer trängdes för att komma in i det nya huset.

Sedan dess har över en miljon människor besökt Komedianten och besökssiffrorna har ökat stadigt år från år. Under 2012 räknades 198 tusen besökare in och 2016 var antalet uppe i 266 tusen. Det märks att kulturhuset blivit som ett nytt vardagsrum för varbergarna och att man tagit det till sina hjärtan.

ANNONS

Själva byggnaden innehåller ju flera olika lokaler och möjligheter. Caféet vid entrén har blivit en naturlig samlings- och mötesplats. Stadsbibliotekets tre våningar inbjuder både unga och gamla, elever och amatörforskare, läsare och lyssnare till att ta del av ett rikt litterärt utbud. Varbergs Konsthall – med inriktning mot samtidskonst – har lockat till sig spännande och utmanande utställningar, som flera gånger uppmärksammats i riksmedia. Den angränsande konstverkstaden har sedan starten haft besök av hundratals förskole- och skolklasser. Både Lilla Teatern och Varbergs Teater bjuder in till musik, teater och dans. Föreläsningar, utställningar och uppträdanden förekommer i samtliga lokaler hela tiden.

Kulturhuset Komedianten har helt enkelt blivit ett levande hus och ett kulturellt nav i kommunen, precis som vi hoppades när portarna slogs upp för fem år sedan. Dessutom har det fungerat som en hävstång för andra kultursatsningar runt om i kommunen.

Under de senaste åren har samtliga lokalbibliotek fräschats upp eller byggts om och Träslövsläge har fått ett helt nytt bibliotek i nya Ankarskolan. För drygt ett år sedan förbättrades biblioteksservicen i Bua genom införandet av meröppet och i år kommer ytterligare ett lokalbibliotek att få meröppet. Målet är att lokalbiblioteken ska utvecklas till lokala kulturcentra i sina samhällen.

Även den offentliga konsten har fått ett helt annat utrymme de senaste åren, både i pengar och diskussion. Skulpturerna i Engelska parken, Bladhjärta i Rosenfredsskolan, Kattegatt i nya Ankarskolan är exempel på nya gestaltningar som gjorts. Samtidigt ser vi fram emot konstverk av Anna Svensson, Jonatan Josefsson och Frida Fjellman i Trönnige skola och idrottscentrum, samt av Knutte Wester i Brunnsparken. Dessutom kommer det från och med i år att satsas en miljon årligen till konstnärlig gestaltning i serviceorter och kyrkbyar.

ANNONS

Förutom nya och bättre lokaler till verksamhet och utställningar har även kontantbidragen till studieförbund och kulturföreningar ökat med nästan en halv miljon kronor sedan 2012. Detta är naturligtvis viktigt eftersom det är dessa föreningar, som står för en väldigt stor del av kulturutbudet i kommunen.

I Alliansen och Miljöpartiet ser vi kulturen och dess uttrycksformer som en grundläggande förutsättning för kommunens utveckling. Friheten att uttrycka sig i text, tal, bild, musik, drama eller dans utgör ett fundament i ett demokratiskt samhälle och ofta är det genom kulturens uttryck som saker ställs på sin spets, vilket leder till viktiga debatter och diskussioner. Satsningen på Kulturhuset Komedianten har bidragit till att sätta kulturen i centrum i Varberg, men det är inte byggnaden som är det viktiga utan vad den fylls med.

Christofer Bergenblock (C)

Sven Andersson (M)

Inger Brosved (L)

Paul Willner (KD)

Stefan Edlund (MP)

ANNONS