Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

förskola
Förskola. Det ska vara en självklarhet att i Varbergs kommun agerar vi alltid utifrån våra barns och ungdomars bästa och trygghet.

Förhindra sexövergrepp – lär ut integritet i förskolan

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Debatt. Sen några veckor har debatten på sociala medier varit intensiv under #metoo. I skrivandets stund har #metoo nästan 560 000 inlägg bara på instagram. Det är kvinnor och flickor som berättar om deras upplevelser. Så bra att dessa kvinnor vågar och vill berätta. Så sorligt att det finns nästan 560 000 berättelser och säkert många fler.

13 Juni skrev Liberalerna en artikel om hur verkligheten ser ut för barn i Varbergs kommun. Att mer än 2 300 av våra barn under 15 år blir utsatta för sexuella övergrepp. Vi skrev också om en lösning på detta problem. Lär barn integritet och respekt för varandra redan i förskolan.

Genom att lyfta denna fråga i barn- och utbildningsnämnden vill vi liberaler på ett systematiskt sätt arbeta proaktivt där vi på barns nivå lär dem integritet och om rätten till deras egen kropp. Som en del i detta arbete har vi besökt en förskola i Veddige som aktivt arbetar med att lära barn om ”Stopp min kropp”, integritet och respekt för varandra på ett pedagogiskt och lekfullt sätt. Det är verkligen roligt att se att det finns förskolor som arbetar systematiskt och förebyggande, nu vill vi att resterande förskolor i Varbergs kommun också implementerar detta viktiga arbete.

Det skall inte behöva finnas en kampanj som #metoo. Det ska vara en självklarhet att varenda individ under sin barndom, tonår och sitt vuxna liv ska kunna känna sig trygg och inte behöva oroas för att någon ska kränka dem och utsätta dem för saker mot deras vilja. Det ska vara en självklarhet att i Varbergs kommun agerar vi alltid utifrån våra barns och ungdomars bästa och trygghet.

Cecilia Rönn (L)

Marianne Nord Lyngdorf (L)

Margareta Bernås (L)

Varberg

MEST LÄST