Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

spelmissbruk
Förändring. Nya lagen hjälper spelmissbrukare att få ett värdigt liv.

Ett spelberoende är en tragedi

Spelmissbruk. Från och med den 1 januari 2018 gäller en ny lag som ger uppdrag till kommunernas socialnämnder som får ansvara för att motverka spelmissbruk trots att Centerpartiet och Liberalerna röstade emot förslaget den 20 juni 2017 när riksdagen beslutade om lagändringen.

Det glädjer oss att denna lag har trätt i kraft. För att denna lag skulle komma till så gjorde vi olika undersökningar, vilket resulterade i att vi lämnade en motion till Socialdemokratiska Partikongressen. Nu kan vi se att våra tankar och idéer har resulterat i en lagändring i SOL.

Att vi ville ändra denna lagen berodde på att det finns många människor med spelberoende som staten uppmuntrade till. Även den illegala spelverksamheten var svår att bedöma. Statistik om spelberoende visade att en halv procent av alla svenskar hade stora problem att det klassades som ett spelberoende.

Ett spelberoende innebär en personlig tragedi, men även anhöriga och familj drabbas. Det uppkommer olika problem, bland annat bedrägeri med kreditkort, misshandel, skilsmässor och så vidare. Människor spelar bort alla sina pengar och anhörigas levebröd. På grund av detta drabbas först och främst barn och kvinnor.

Nu kan socialnämnder ta ansvar och gå in och hjälpa till via vård och rehabilitering, så att de med spelmissbruk kan komma tillbaka till ett värdigt liv gentemot vad den gamla lagen sade.

Hüseyin Mirza Karagöz (S)

Jan Kennart Claesson (S)

Aktiva socialdemokrater, Halmstad

MEST LÄST