Egenvård. Blodsockermätning är sådant som tillhör egenvård vid diabetes.
Egenvård. Blodsockermätning är sådant som tillhör egenvård vid diabetes.

Ett gemensamt ansvar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Apropå

artikeln ”Oliwer är diabetessjuk – nekas egen resurs” (21/9).

Varberg. Det är mycket olyckligt att barn blir lidande i fråga om egenvård. Det händer tyvärr ibland och här behöver det tas ett omtag. Tyvärr blandar många ihop begreppet. Det finns den vi alla sköter själva exempelvis att tvätta ett litet sår vi fått. Så finns den som gäller barn i behov av egenvård som egentligen är hälso- och sjukvård men som vårdgivaren bedömer kan utföras av annan.

Vårdgivaren ska bedöma om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Den som beskrivs om barnet med diabetes är just det. I den egenvården har vårdgivaren ett ansvar (SOFS 2009:6) att se till att en egenvårdsplan upprättas och att den personal, som rektor bistår med, får den adekvata utbildning från vårdgivaren som behövs för att utföra egenvården.

ANNONS

Egenvårdsplanen ska också ha regelbunden uppföljning och kontaktperson vid behov. Vårdnadshavarna kan således inte lämna över ansvaret till skolan utan att ansvarig inom hälso- och sjukvården har gjort en ny bedömning utifrån egenvårdsföreskriften. Skolan kan tillsammans med vårdnadshavarna ta kontakt med den ansvarige och begära en ny bedömning utifrån de nya förutsättningarna.

Egenvården ska göras i samråd med utföraren t ex skolan. Så det är samverkan som gäller i egenvård. Ibland har egenvårdsplan saknats och ansvaret har istället lagts på vårdnadshavarna att förmedla hur egenvården ska utföras till skolan.

Vårdnadshavare och skola behöver ibland signalera till vårdgivaren när det är dags för omtag i egenvården då barnet tex. börjar skolan/ny personal.

Skolan och barnkliniken i Varberg har nu ett samarbete. Vi utarbetar nu en mall för individuell egenvårdsplan som ska fungera för alla barn i behov av egenvård. Det är av yttersta vikt att barn och föräldrar känner sig trygga . Den känslan är också en förutsättning för att må gott och att lära.

Birgitta Therén

rektor

Martina Wetterstrand

verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats

barn- och utbildningsförvaltningen Varbergs kommun

ANNONS
ANNONS