Sänkning. Skatten för pensionärer med 4,4 miljarder kronor i höstens budget.
Sänkning. Skatten för pensionärer med 4,4 miljarder kronor i höstens budget.

En stor satsning på välfärden

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

Härsket valfläsk till våra fattigaste pensionärer

Debatt. Sveriges pensionärer fick under de borgerliga regeringsåren 2006 till 2014 sänkt pension. Den borgerliga regeringen införde dessutom en högre skatt på pensionärerna än på löntagare. Sammantaget har detta inneburit försämrade levnadsvillkor för väldigt många pensionärer i Halland. Detta vet regeringen och prioriterar att göra något åt.

I höstens budget har vi presenterat några av de största välfärdssatsningarna i modern tid. Välfärdens verksamheter får över 35 miljarder kronor. Vi ger det största resurstillskottet till vården på många år med sammantaget närmare 5,5 miljarder kronor mer jämfört med tillskotten i budgetpropositionen för 2017. Samtidigt sänker vi skatten för pensionärer med 4,4 miljarder kronor. Taket i bostadstillägget för pensionärer höjs och tandvårdsbidraget fördubblas.

ANNONS

Det finns återkommande påståenden om att tidigare statsminister Göran Persson skulle ha lånat 250 miljarder av pensionssystemet. Detta är inte sant oavsett hur många gånger det påstås.

Fakta i målet är att fem partier stod bakom det nya pensionssystemet som beslutades på 90-talet, nämligen Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Beslutet om det nya pensionssystemet fattades i juni 1994. Då hette statsministern Carl Bildt.

En del av det nya i pensionssystemet var att garantipensionen, efterlevandepensionen och förtidspensionen skulle lyftas bort från ATP-systemet. Enligt förslaget var det viktigt att systemet för inkomstpensioner skulle fungera oberoende av statens finanser.

När nu flera typer av pensioner skulle lyftas bort från ATP-systemet, blev det logiskt att föra över en del av systemets pengar till staten. De borgerliga partierna och socialdemokraterna kom fram till att det borde handla om ungefär 320 miljarder kronor. Men man kom överens om att överföringen inte borde vara större än 258 miljarder kronor, för säkerhets skull.

Mycket riktigt skedde själva genomförandet under Göran Persson regeringstid. Att påstå att Göran Persson lånade pengarna blir förstås absurt. Det var ett politiskt beslut i riksdagen med stöd av de borgerliga partierna och Socialdemokraterna.

Hans Hoff

riksdagsledamot (S)

ANNONS