STOCKHOLM 20170628 Test av sommarens roséviner Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370
STOCKHOLM 20170628 Test av sommarens roséviner Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370 Bild: Vilhelm Stokstad/TT

En stor risk för folkhälsan

De halländska centerpartisterna verkar inte ha förstått Riksdagens beslut.

ANNONS

Svar

på "Gårdsförsäljning av alkohol gynnar landsbygden" (21/5)

ANNONS

Hallandscentern jublar i en debattartikel över att det finns en majoritet (bestående av allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna) i Sveriges Riksdag för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. De halländska centerpartisterna tycks dock inte ha förstått Riksdagens beslut som innebär en uppmaning till regeringen att den, under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas, bör verka för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning i begränsad utsträckning.

Frågan har redan varit föremål för två statliga utredningar och båda har kommit till slutsatsen att gårdsförsäljning inte är förenligt med att bibehålla detaljhandelsmonopolet. Den senaste utredningen klargjorde även att EU-reglerna inte tillåter att utländska tillverkare missgynnas, precis på samma sätt som gäller för Systembolaget. Det betyder att de svenska gårdsbutikerna skulle vara tvungna att tillhandahålla produkter liknande sina egna från andra tillverkare och att en utländsk ölbryggare eller vintillverkare skulle kunna etablera verksamhet i Sverige och öppna upp en försäljningsverksamhet i privat regi.

I debattartikeln ges också sken av att gårdsförsäljningen skulle vara en landsbygdsfråga. Det stämmer inte heller. Tillverkningsställen för vin och öl kan ju lika gärna vara belägna i en tätort som på landet.

Gårdsförsäljning i sig innebär sannolikt inte någon större konsumtionsökning. Men när konsekvensen blir att detaljhandelsmonopolet faller till förmån för ett system uppbyggt kring ett privat vinstintresse med oreglerade och åtskilligt fler försäljningsställen än dagens Systembolagsbutiker innebär det i förlängningen en stor risk för folkhälsan.

ANNONS

En av grundpelarna i den svenska alkoholpolitiken är att hålla nere alkoholkonsumtionen bl. a. genom att begränsa tillgängligheten. Fler försäljningsställen bidrar till högre alkoholkonsumtion med fler skador och ökat våld som följd. De politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet borde istället verka för att alkoholkonsumtionen ska minska.

Totte Ljunggren

ordförande IOGT-NTO Halland

Monika Lundberg

vice ordförande IOGT-NTO Halland

ANNONS