Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

carema
Privat vård. Vi minns vanvården på Caremas boende Koppargården där personalen vägde blöjorna för att inte byta dem för ofta och bemanningen hölls på en låg nivå för att företaget skulle tjäna maximalt med pengar.

Det har gått för långt med vinsterna inom välfärden

Svar

på ”Reepalus förslag är destruktivt” (8/6).

Välfärd. Stefan Bengtsson och Mari-Louise Wernersson (C) hävdar i sitt debattsvar att Socialdemokraterna försöker ta bort valfriheten inom välfärden. Det stämmer inte. Vi vill inte ta bort möjligheten för människor att välja vårdcentral eller skola till sina barn. Vi vill inte förbjuda andra än kommuner och regioner att erbjuda tjänster inom välfärden. Men vi anser att en del av de privata företagens vinstjakt har gått för långt och det var det som Ilmar Reepalus utredning tydliggör.

Vi hör alltför ofta talas om elever som står utan skola för att deras skolas ägare inte tycker att verksamheten är tillräckligt lönsam längre. Vi minns JB-konkursen för ett par år sedan när tusentals svenska skolbarn plötsligt stod utan en skola. Vi minns vanvården på Caremas boende Koppargården där personalen vägde blöjorna för att inte byta dem för ofta och bemanningen hölls på en låg nivå för att företaget skulle tjäna maximalt med pengar. Missförhållanden på flera av Attendos boenden och skandalen med Hälsans förskola som bara gav barnen knäckebröd och vatten för att spara pengar. Vi minns också larmen om privata förskolor som lämnat barnen utan tillsyn och inte bytt blöjor på barnen. Vi minns skolkoncernen Praktiska där eleverna fick panta burkar för att bekosta elmaterial till undervisningen.

Så här kan vi bara inte ha det längre. Vi politiker måste se till att det finns tydliga regler som gör att det mesta av våra skattepengar går dit de är ämnade att gå, det vill säga till hallänningarnas välfärd. Inte rakt in på riskkapitalbolags bankkonton. Vi måste ha en välfärd där jag kan lita på att min mamma som bor på ett äldreboende får den bästa tänkbara omsorgen.

Privata alternativ som följer reglerna att pengarna i huvudsak ska användas till välfärden är självklart välkomna. Företag som inte vill satsa på våra barn och äldre ska givetvis inte vara kvar. Att Centerpartiet, de övriga borgerliga partierna och Sverigedemokraterna tycker det är okej att våra skattepengar bekostar undermålig utbildning till våra barn är ofattbart.

Åtta av tio svenskar vill, liksom Socialdemokraterna, se begränsningar av vinsterna inom välfärden. Hallänningarna vill att deras skattepengar ska gå till skolor, förskolor, äldreomsorg och vård av god kvalitet.

Genom att se till att våra skattepengar går dit de ska gå skapar vi en trygg välfärd där förskolor och äldreboenden inte försöker spara pengar på varje barn eller äldre för att öka ägarnas vinst. Vi vill ha ett samhälle för alla.

Hans Hoff (S)

riksdagsledamot

Halland

MEST LÄST