Skola. Det så kallade fria skolvalet gagnar endast de som har förutsättningar att välja. Alla kan inte välja.
Skola. Det så kallade fria skolvalet gagnar endast de som har förutsättningar att välja. Alla kan inte välja.

Det fria skolvalet är inte fritt för alla

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

på ”Centerpartiet värnar om valfriheten” (21/3).

Välfärden. I en debattartikel den 21 februari skriver Emilia Lindgren(C) angående regeringens förslag om att begränsa vinsterna i välfärden att ”Centerpartiet värnar om valfriheten och anser att du ska kunna välja den skola eller omsorg som passar dig bäst.” Hon undviker nogsamt att beskriva det fria skolvalets begränsningar och att skolvalet förstärker segregationen i samhället. Att inte skolvalet är fritt för alla bekräftades bla av Kjell-Olof Feldt och Carl Bildt i tv-serien ”Den svenska välfärden” Nej, alla kan inte välja skola, men det problemet får man lösa på annat sätt, konstaterade Bildt när Britt-Marie Mattsson påstod att valfriheten är begränsad. Det finns heller ingenting i Lindgrens artikel som beskriver inskränkningar i valfriheten vad gäller möjligheten att välja kommunalt bedriven omsorg i Falkenberg eller kommunalt bedrivna komvuxkurser i Varberg.

ANNONS

Det så kallade fria skolvalet gagnar endast de som har förutsättningar att välja. Alla kan inte välja. Exempelvis kan elever, som bor på landsbygden och är beroende av skolskjuts, i regel inte välja skola (kommunal eller fristående), om inte föräldrarna kan skjutsa dem till och från den önskade skolenheten. Skollagens bestämmelser om rätten till kostnadsfri skolskjuts gäller inte elever som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem. Vi har i barn- och utbildningsnämnden i Varberg under åren kunnat ta del av åtskilliga beslut om avslag på skolskjutsframställan från föräldrar, som önskat skolskjuts till Kunskapsskolan eller någon kommunal eller fristående skola i centralorten. Dessa föräldrar har blivit påminda om att det så kallade fria skolvalet inte gäller deras barn.

Inget av de partier som vurmar för det fria skolvalet har, såvitt jag kunnat uppfatta, motionerat om att ändra skollagens skolskjutsregler eller kommunernas tillämpningar av dessa. Detta kan ju bara tolkas på ett sätt; man värnar ett fritt skolval endast för de som har förutsättningar att välja.

Att det fria skolvalet förstärker segregationen är belagt i åtskilliga forskningsrapporter. Även Skolkommissionen har i sin analys dragit denna slutsats. De tydligaste exemplen härpå finner vi kanske i det boendesegregerade Göteborg; Barn från familjer i torftiga förortsmiljöer, men med goda studietraditioner från hemlandet, söker sig till välrenommerade kommunala och fristående skolor i de centrala stadsdelarna. Förortens skolor dräneras på studiemotiverade elever och de centrala skolornas redan goda förutsättningar att lyckas med utbildningsuppdraget förstärks ytterligare.

ANNONS

Det fria skolvalet förutsätter inte fristående skolor, men dessa skolors fria etablering förstärker skolsegregationen och leder till kostsamma överetableringar. Förslaget att begränsa vinsterna i välfärden löser inte problemen med skolsegregationen, men det kan leda till att antalet vinstdrivande skolbolag minskar och därmed bidra till att hela den så kallade skolpengen hamnar i den verksamhet den är avsedd för – inte i ägarnas fickor.

Det fria skolvalet – som inte är fritt för alla barn och föräldrar – kan aldrig accepteras av politiska partier som i sina program värnar om alla människors lika värde och rätt till likvärdig utbildning.

Gerhard Eriksson (V)

ANNONS