Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Det är inte gratis att bjuda på bussresan"

Svar

på ”Bjud på resan” (14/2).

Insändare. Många verkar tro att det är Varbergs kommun som driver busstrafiken i Varberg. Det är det inte. Kommunerna i Halland köper tjänsten av Hallandstrafiken AB – ett bolag inom Region Halland.

Kommunerna i Halland kan göra så kallat tillköp från Hallandstrafiken där resenären kan få åka buss utan, eller till rabatterad kostnad. Tillköp kan göras för exempelvis pensionärer eller för barn och ungdomar. För detta finns det olika prislappar från Hallandstrafiken – beroende på omfattning. Att erbjuda fria resor till pensionärer över 70 år under lågtrafiktid (vardagar 9.30 -14.30 och 18.00 -24.00 samt helger mellan 04.00-24.00) skulle innebära att Hallandstrafiken skickar en faktura till Varbergs kommun på cirka 5,2 miljoner kronor/år. Det är mycket pengar. Det finns väldigt många önskemål inom ”bussåkningsområdet” – inte minst önskemål om utökat busstäthet på landsbygden och utökat antal linjer. Allt skall betalas med kommuninvånarnas skattepengar och det gäller att hushålla med dem på bästa sätt.

Alliansen + MP (majoriteten) valde i vår budget för 2017 (likt Falkenberg) att inte prioritera subventionerade bussresor. Vi vill ändå hålla dörren öppen för att i kommande års budgetar överväga någon form av subventionerat bussåkande.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

kommunstyrelsens ordförande

Läs mer om Insändare om gratis buss för äldre
MEST LÄST