Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

mobil
Livräddare. Vid ett misstänkt hjärtstopp på stranden kan en sms-livräddare kanske snabbt vara på plats?

Dags att införa sms-livräddare

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Vård. Inom Region Halland och säkert andra landsting så vill man ligga i framkant med modernisering och sådant som kan göra samhället bättre. Därför tycker jag att det är dags att vi implementerar sms-livräddare i vår region.

S ms-livräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Sedan 2010 har systemet använts för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 procent. Dessa data publicerades 2015 i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift.

Under 2015 inleddes en teknikutveckling och sms-livräddarsystemet bygger nu på en mobilapplikation som laddas ner till användarens mobiltelefon. Sms-livräddarsystemet använder sig numera av GPS-teknik för att positionera de frivilliga och detta gör att det går snabbare och mer exakt.

Den nya tekniklösningen möjliggör också att data från Sveriges Hjärtstartarregister inkorporeras i appen. Sedan sommaren 2015 har den nya appen använts i Stockholm för en fortsatt vetenskaplig utvärdering av om frivilliga livräddare, förutom att utföra hjärt-lungräddning, också kan uppmanas att hämta hjärtstartare. I oktober 2016 utvidgades projektet också till Västra Götaland.

För att delta som sms-livräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning. Detta är så oerhört viktigt och tillsammans kan vi rädda liv, framförallt på all landsbygd som vi har inom Halland där det kan ta tid för ambulans, räddningstjänst eller polis att ta sig till platsen så kan detta vara livsavgörande.

Replik är välkommet från ansvariga politiker.

Pontus Anderius

MEST LÄST