Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

buss
Inte gratis. Låt barn och ungdomar samt pensionärer åka för halva priset.

Busstrafiken kan bli bra!

Insändare. Öppet brev till Hallandstrafiken och Varbergs kommun:

Det är dags och vore klokt av Hallandstrafiken och Varbergs kommun att göra något drastiskt och bra med kollektivtrafiken/ busstrafiken. Snarast!

Inför byggandet av järnvägstunneln vore det mycket bra om alla bussar blir fyllda och färre åker bil.

Jag körde linjebuss i Varbergs kommun (med ca 50 km omkrets) under de sista 4 åren innan jag nyligen tog pension. Jag kan bevittna att det finns fantastiska rutter och tidtabeller, med konstant bussförbindelse överallt i kommunen (med vissa undantag, bl a linje 662 via Hunnestad, Grimeton och upp till Karl Gustav).

Problemet för busschaufförer är att bussarna är tomma och biljettsystemet dumdristigt. Problemet för resenärer är att resorna är för dyra, i relation till bil och färdtjänst.

Det har diskuterats om pensionärer ska betala vuxenpris eller åka gratis (förslaget om gratis för de över 75 år är väl inget annat än ett tillfälligt kortsiktigt valfläsk, med början i augusti och slut i december 2018!) Var finns ordet kompromiss, dvs halva priset?

Följande skulle underlätta för alla och fylla bussarna samt förmodligen även allmänna kassan:

1. Låt barn och ungdomar upp till och med 19 år samt pensionärer från 65 år åka för halva priset.

2. Inför enkla månadskort, exempelvis 750 kronor/månad för vuxna, 400 kronor/månad för ungdomar och pensionärer. Bort med två resor om dagen och 30-dagars biljetter. Dessa är bara trams och försvårar både för chaufförer och resenärer!

3. Ha samma pris över hela länet så att även de som bor på landet och långt från Varbergs stad får och kan åka buss till rimlig kostnad. (Inkludera gärna några kilometer vidare in i närliggande kommuner)

Det är ren idioti att alla dessa bussar åker omkring regelbundet utan att de är fyllda med resenärer!

Med vänlig hälsning

Ingela Strandvik

MEST LÄST