Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bostadskön i Varberg har helt andra orsaker

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till Johanna Palmelid (SD) (13/1).

Bostäder. Johanna Palmelid konstaterar mycket riktigt att bostadsbristen är mycket stor i Varberg och att många ungdomar, äldre och ensamstående inte har råd att köpa sig en egen bostad. Men varför det är så och hur detta problem skall lösas, sägs inte ett ord. Inte ett enda.

SD är ett högerparti. Man kritiserar aldrig de starka ekonomiska makthavarna i samhället. Det är därför man inte har några svar eller lösningar på bostadsbristen i Varberg. Istället riktar man kritiken mot en av de svagaste grupperna i samhället; den pyttelilla gruppen man kallar migranter och som söker sig till Varberg. Men oavsett denna utsatta grupps förtur eller inte, är bostadseländet fortsatt detsamma. Det har nämligen helt andra orsaker.

Orsaken har sin grund i att bostaden har blivit en handelsvara. Det är köp och sälj som gäller. Stora fastighetsägare och byggherrar skär guld med täljkniv. Vinsterna är enorma. Även Varbergs Bostads AB tvingas med i detta spel, eftersom det är lagstadgat att ett kommunalt bolag skall gå med vinst och konkurrera med de privata bolagen.

Därför måste vi avbolagisera Varbergs Bostads AB och göra om till en stiftelse, för att komma runt vinstkravet och marknadsspekulationen. Först då kan bostaden bli en social rättighet, inte en handelsvara.

Därefter måste det skapas en egen kommunal byggdivision som bygger efter behov. Då stannar vinsten kvar i kommunen, istället för i fickan på stenrika byggbolag. Det är de vinststinna byggbolagen, bankernas och byggherrarnas enorma vinstbegär som skapar problemen, inte utblottade flyktingar.

Jonna Perry

Tomas Dahl

Kommunistiska Partiet

Varberg