Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bekämpa orättvisor oavsett kön

Jämställdhet. Nyss var internationella kvinnodagen. Media fokuserar på antalet kvinnor i börsstyrelser. I SvD intervjuades Gudrun Sjödén, ägaren till företaget, som anser att kvinnor med låga löner får skylla sig själva som ”valt” fel yrke. Själv är hon rik på andra kvinnors arbete, textilarbetare i låglöneländer och den egna personalen utan kollektivavtal. En utsugare är sig lik vad den än har mellan benen.

Några menar ”inte behövs kvinnodagen, vi är så jämlika i Sverige” väl uttryckt av Johannna Palmelid (SD) i VP som jämför den med semlans dag... Några har missat en hel del.

#metoo# visar att några män, inte minst i ”ledande” ställning kränker, förnedrar och våldtar utsatta kvinnor. För anställda inom hotell, restaurang, vård och omsorg är det vardag, utsatta av rötägg bland chefer, arbetskamrater och kunder. Det finns mycket att göra i attityd och uppförande. Men också i grundstrukturer.

Bland LO:s yrkesgrupper är mäns snittlön 25 024 i månaden, kvinnors 18 480. Samtliga förbund/yrken som ligger över är manligt dominerade, yrken som ligger under är helt kvinnodominerade. Det värderas lägre att sköta sjuka, unga och gamla. 49% av LO kvinnorna jobbar deltid, majoriteten nekas heltid. En tiondel av LO-medlemmarna delar på föräldraledigheten. Kvinnorna sköter det mesta av av hushållsarbetet, vård av sjuka barn, går ner i arbetstid för att ta hand om sjuka föräldrar osv. Med risk att bli fattigpensionärer med under 50 % av sin lön i pension.

Självklart har byggnadsarbetare rätt till bra lön. Men samma rätt har kvinnodominerade yrken. De rika och företag som ökar vinster och rikedomar ska betala, det håller inte att Sverige är det land som ökar klassklyftor mest, enligt OECD.

Nog finns anledning att bekämpa orättvisor och slåss för ett jämlikt samhälle för alla. Oavsett kön, klass eller ursprung!

Tomas Dahl

chaufför och fackligt aktiv.

Kajsa Nielsen Nord

sjukhusvaktmästare och fackligt ombud/skyddsombud

Kommunistiska Partiet Varberg

MEST LÄST