Ideellt. Vi tror att det är nödvändigt att stimulera det ideella arbetet i församlingen och att uppgiften som förtroendevald ska räknas dit.
Ideellt. Vi tror att det är nödvändigt att stimulera det ideella arbetet i församlingen och att uppgiften som förtroendevald ska räknas dit.

Avskaffa arvodena för förtroendevalda

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Insändare. Kyrkovalet närmar sig och i vanlig ordning kommer frågorna upp om valets organisation och de politiska partiernas medverkan. Svenska kyrkan är inte längre en statskyrka utan borde rimligen likställas med andra kyrkor, samfund och folkrörelser inom den ideella sektorn. Trots detta är likheterna med de allmänna valen kvar och partierna är till stor del desamma. Kostnaderna för årets val uppgår till svindlande 160 miljoner kronor. Förslag om att reformera systemet blockeras av de dominerande nomineringsgrupperna.

Det finns tveklöst många engagerade förtroendevalda i de politiska partiernas nomineringsgrupper. Man riskerar dock att partitillhörighet blir viktigare än det egna engagemanget i kyrkan, kunskapen och kompetensen. Det finns allt för många exempel på förtroendevalda i ledande positioner som sällan eller aldrig syns till i församlingarna utanför sammanträdesrummen.

ANNONS

Arvet från den allmänna politiken gör också att det i Svenska kyrkan finns en annan syn på arvoden för förtroendeuppdrag än i de flesta andra ideella organisationer.

I mars i år kallades de 25 ledamöterna i Varbergs församlings kyrkofullmäktige till ett extra sammanträde för att genomföra fyllnadsval av auktoriserad revisor. Det hela var en ren formsak, krävde ingen särskild förberedelse för ledamöterna och ingen hade någon tanke på att komma med motförslag eller debattera frågan. Sammanträdet tog 15 minuter. För detta fick alla ledamöter ett arvode på 450 kr. Några veckor senare träffades valberedningen för att sammanställa nomineringsgruppernas förslag på elektorer i biskopsvalet. 26 namn lästes upp och sedan var mötet över. Åter utbetalades 450 kr till varje ledamot.

Arvoden till förtroendevalda blir på detta sätt en betydande kostnad för församlingen. Denna mandatperiod ser det ut att bli närmare 250 000 kronor för kyrkofullmäktige och kring en miljon kr för kyrkorådet. Detta är pengar som Varbergs församling skulle kunna använda till andra satsningar inom t ex diakoni eller verksamhet bland unga.

Församlingslistan menar att detta inte är rimligt. Vi har inga problem att hitta människor med rätt kompetens och erfarenhet från kyrkan och andra delar av samhället. Människor som vill ta ansvar som förtroendevalda – utan löften om ersättning. Våra kandidater har en bred förankring i församlingens alla distrikt. De är körsångare, kyrkvärdar, medarbetare i diakonin, musiker, barnledare och helt vanliga gudstjänstdeltagare.

ANNONS

Vi tror att det är nödvändigt att stimulera det ideella arbetet i församlingen och att uppgiften som förtroendevald ska räknas dit. Så rättvisa villkor som möjligt bör gälla. Därför lämnade Församlingslistan i maj in en motion till kyrkofullmäktige om att avskaffa arvodena till församlingens förtroendevalda.

De övriga nomineringsgrupperna i församlingen har ännu inte uttalat någon åsikt i frågan. När församlingens arbetsutskott i förra veckan skulle ta upp ärendet blev det bordlagt till ett senare tillfälle – efter kyrkovalet. Vi tycker att det är rimligt att församlingens medlemmar före valet får besked från de olika nomineringsgrupperna om de är för eller emot arvoden till de förtroendevalda.

Daniel Wide

Jan-Anders Ekelund

Församlingslistan i Varbergs församling

ANNONS