Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ateister är också troende!

Svar

på ”Inga religiösa symboler i skolan” (20/6) och följande debatt.

Religion. Ja, vi lever både i ett samhälle som är demokratiskt och sekulariserat, samtidigt som grundlagen ger varje människa rättigheten att utöva sin tro.

Jag tycker att de som räds eller förfasas över att lärare i Sverige skulle (mer/mindre medvetet) smyga in religiös indoktrinering i sin undervisning glömmer det mest grundläggande, nämligen: Att välja bort tron är också en form av tro!

Så om skolan ska vara helt neutral borde bemötandet av varje elev och undervisningen vara utformad så att det anses lika ”normalt” att vara teist (gudstroende) som ateist!

Så länge du inte tvingar på någon ditt kors, din sjal eller vad du än väljer att visa din tro med, så borde det vara lika självklart och välkommet som att komma till skolan utan något religiöst föremål alls.

Eller vill vi leva i ett samhälle där människor förbjuds att på något sätt visa vad de står för/tycker om eller sympatiserar med? I så fall stryker ju all politisk reklam tillsammans med olika klubbmärken, organisationer och tröjor med favoritdisneyfiguren eller musikidolen också med.

Lösningen? Uppmuntra varandra att stå upp för det vi tror på och låt skolan (och samhället!) få bli en mötesplats där vi lär känna andra medmänniskor; både de som tycker precis som jag – men lika mycket de som tror på något helt annat!!

Helena Johansson

lärare

MEST LÄST