Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

läkare
Hn.se 12/6.

Allmänläkarnas uppdrag måste begränsas

Apropå

artikeln ”Läkare brände ut sig – lämnar i protest” (12/6).

Vård. ”Nu måste jag komma i form, och det blir bättre om jag inte kommer tillbaka till Halland”, säger allmänläkaren Per Sjödin till HN. Han drabbades av utmattning efter att ha tagit ansvar för alldeles för många patienter. Och han vill inte jobba mer i Halland.

Förutom den personliga tragedi detta innebär för Per Sjödin kommer vårdcentralen i Bua att drabbas. Och Bua är inte den enda vårdcentral som dras med läkarbrist. Sverige behöver ett nytillskott på 1 600 distriktsläkare. Men många allmänläkare går ned på deltid eller byter till andra specialiteter. De blivande läkarna väljer hellre anställning på sjukhus efter att ha fått bevittna det påfrestande arbetsklimatet i primärvården.

Det enda som kan lösa detta problem är att begränsa antalet personer en läkare förväntas ta ansvar för, för en heltidsarbetande distriktsläkare mellan 1 000 och 1 500. Om arbetsbelastningen blir rimlig kommer många nyblivna och avhoppade läkare att lockas till primärvården. På sikt kommer alla invånare att få tillgång till en personlig doktor. Så är det i Danmark, och så har det blivit i Norge.

Men nuvarande regelverk tillåter inte vårdcentraler att begränsa antalet listade. Region Halland skulle dock kunna införa en modell där läkarnas lista är begränsad. Då kan under en övergångstid de som inte får plats på listan ges vård på annat sätt, till exempel av tillfälliga vikarier. Så är det redan i dag, för många hänvisas mer eller mindre slumpmässigt till någon hyrläkare. Detta skulle innebära en viss kostnadshöjning, men det är rimligt med tanke på att primärvården länge varit underfinansierad.

Alla invånare ska ha rätt att träffa sin personliga läkare samma eller nästa dag, att nå denne under dagen och att möta en harmonisk läkare med tid att lyssna, svara och förklara. Då hade kanske Per Sjödin inte behövt lämna Region Halland.

Gösta Eliasson

specialist i allmänmedicin

ordförande SFAM-Halland

MEST LÄST