Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: MUHAMMED MUHEISEN

  Al Nakba – 70 år av fördrivning

  Nu kräver dessa flyktingar att få återvända till sina föräldrars eller farföräldrars hem

  Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

  Varberg. Måndagen den 23 april avled 18-årige Tahrir Said Wahbeh i sviterna av de skador han fick den 1 april. Wahbeh står med ryggen mot de israeliska soldaterna och viftar med tomma händer när han skjuts i huvudet.

  Han är en av hittills 44 palestinier som dödats vid demonstrationer i Gaza sedan den 30 mars. Varje fredag sedan dess har tusentals palestinier samlats vid fem platser längs Gazas östra gräns.

  Demonstrationerna ska kulminera idag, den 15 maj då man minns Al Nakba, den stora katastrofen. 750 000 palestinier fördrevs då från sina hem i samband med att staten Israel bildades.

  De flesta som bor i Gaza är flyktingar och deras hembyar ligger ofta bara några kilometer in i Israel. De har inte ens möjlighet att åka och titta på sina gamla hem. Gaza har varit blockerat både till lands och sjöss och i luften av Israel i mer än tio år

  Nu kräver dessa flyktingar att få återvända till sina föräldrars eller farföräldrars hem. Det är också deras mänskliga rättighet. Redan 1948 bestämde FN i resolution 194 att alla palestinska flyktingar har rätt att återvända. Det beslutet har sedan förnyats varje år.

  När 60 personer dödades av misstänkt gas i Syrien krävde USA en undersökning och attackerade tillsammans med Frankrike och Storbritannien med flyganfall redan innan denna undersökning hann påbörjas När hittills 44 personer dödas av israelisk militär lägger USA in sitt veto mot en undersökning och hyllar Israel genom att flytta sin ambassad till Jerusalem.

  Hur rimmar det med principen om alla människors lika värde ?

  Palestinagruppen i Varberg