Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

lego
Barn. Övergreppen sker oftast av någon som barnet känner och det drabbar barn i alla åldrar och med alla sociala och kulturella bakgrunder.

Öppna ögonen och förhindra att barn utsätts för övergrepp

Övergrepp. Det är hög tid att kraftfullt agera för att förhindra att barn utsätts för sexuella övergrepp. Genom att aktivt och systematiskt arbeta med integritet på kommunens alla förskolor kan vi förhindra att barn faller offer för sexuella övergrepp och vi kan hindra framtida förövare. I dag utsätts så mycket som 21 procent av barn under 15 år för sexuella övergrepp. Vi liberaler ser att det enda anständiga är att den siffran blir noll.

Två omfattande undersökningar* som Liberalerna i Varberg har analyserat visar att så mycket som 21 procent av alla barn under 15 år blir utsatta för sexuella övergrepp i Sverige. Övergreppen sker oftast av någon som barnet känner och det drabbar barn i alla åldrar och med alla sociala och kulturella bakgrunder. Samtidigt som så enormt många barn utsätts så är det knappt 1 av 10 som söker hjälp. Varför barnen inte berättar kan bero på skam, skuld, rädsla, lojalitet eller att de har blivit tillsagda att det ”bara är en lek”.

I Varbergs kommun bor det drygt 11 000 barn mellan 0-15 år (2016 års siffror) 21 procent innebär över 2 300 barn som i dagsläget riskerar att utsättas eller precis nu utsätts för sexuella övergrepp. Det är oacceptabelt att de i samhället som har störst behov av beskydd från oss vuxna i så enormt stor utsträckning råkar ut för dessa fruktansvärda brott.

För att bryta utvecklingen och rädda barn i Varberg från att bli utsatta för sexuella övergrepp så kommer Liberalerna i Varberg arbeta kraftfullt och aktivt i berörda instanser för att arbetet med integritet på kommunens alla förskolor både synliggörs och systematiseras. Vi har fått indikationer på att arbete i denna angelägna fråga sker på många skolor och förskolor. Det är glädjande, men vi saknar en sammanhållen strategi och systematik i arbetet. Det är också viktigt att detta arbete synliggörs för att öka tryggheten bland våra medborgare.

Att börja detta viktiga arbete i förskolorna ser vi Liberaler i Varberg som den naturliga platsen då över 83 procent av alla barn går på förskola enligt Sveriges kommuner och landstings statistik. Ett barn som lärt sig om kroppslig integritet, om kroppsgränser och sina rättigheter kan lättare säga till om de blir kränkta. Det ökar sannolikheten för att anmälningsfrekvensen mot sexualförbrytare ökar. Att använda förskolan som en plats för att lära sig om integritet i så tidig ålder som möjligt gör också att vi uppfyller de krav som finns i både läroplan och barnkonvention. Alla barn har rätt till en trygg miljö, de behöver lära sig att skilja på bra och dåliga hemligheter, att deras kropp är deras och ingen annans.

Vi i Liberalerna i Varberg kommer alltid stå på barnens sida och göra allt vi kan för att påverka så att de miljöer de vistas i är säkra och trygga. Detta viktiga arbete vill vi starta inom förskolan för att i nästa steg stötta även idrottsföreningar att aktivt arbeta med integritet. Vi kommer inte sluta kämpa innan alla barn kan känna sig trygga och säkra i på de platser de vistas i.

* Det gäller en av fem – fakta om barn, sexuella övergrepp och sexuell exploatering i Sverige 2014. Detta borde alla veta om sexuella övergrepp mot barn 2016.

Cecilia Rönn (L)

Tobias Carlsson (L)

Karl-Johan Wiktorp (L)

Varberg

MEST LÄST