Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ökande nätkostnader

El. Deltog i debatten på den tiden när det begav sig med de allt högre elkostnaderna. Då kunde det gälla monopol/oligopol, marginalprissättning, finansjobberi och allsköns ogräs, som inte hade det minsta med elproduktion att göra. Kunde jag då ha dragit det minsta strå till stacken för vad som sen inträffat vore jag naturligtvis stolt. Men det vore väl att förhäva sig.

För sanningen är ju den att vi nu haft en helt annan situation. Med överproduktion av el och kraftigt prisfall samt förlustsiffror för elproducentbolagen. Vad gör då dessa för att rädda situationen? Jo de övervältrar till synes kostnader till nätsidan. Alltså man redovisar i realiteten dit kostnader för framtida stora behov av utbyggnader och förstärkningar av ledningsnätet.

Så kallade kommunikatörer skickas fram och får i uppdrag att förklara för oss stackars ovetande.

Men vänta nu! De här behoven har ju funnits hela tiden. Det är bara det att man inte investerat i näten i den takt som behövts. Nätägarna är ju i stort sett de samma som elproducenterna.

Alla har inte heller gått på det här. Villaägarna har ju länge protesterat i högan sky. Och nu tycks också regeringen ha vaknat. Och då skall det mycket till i sådana här frågor.

Själv är jag glad att jag faktureras av Varbergs Energi. För då inbillar jag mig att min del för nätet på elfakturan inte belastas fullt ut med de värsta excesser som t ex Vattenfall ägnar sig åt.

Nils-Anders Nilsson

Varberg

MEST LÄST