Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Caprinusklagan0016
Renen. Det kanske blir dyrare för stunden, men det långsiktiga värdet av att blanda det nya med det gamla är långt mycket viktigare.

Ännu ett kulturmord i Varberg

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Insändare. Så ska då ännu ett kulturmord baserat på korsiktig ekonomisk vinning genomföras i Varberg i och med beslutet att riva kvarteret Renen.

Man frågar sig om det är okunskap, ignorans, eller om kommunfullmäktige låter sig influeras av byggbolag som vill exploatera, som ligger bakom dessa dåraktiga beslut. Tänk om man hade haft samma inställning i tyska Dresden.

Ett exempel på kortsiktiga beslut var rivningen av Gerlachska huset. Den genomfördes då man inte ansåg sig ha råd att renovera byggnaden. Man hade då låtit byggnaden förfalla under kommunens vakande öga, samt medvetet förmedlat falsk information om byggnadens behov av upprustning.

Det verkar ju inte finnas någon hejd på de styrandes vilja att ”förnya och förtäta”. Något som självfallet kan ske utan att man offrar den gamla bebyggelsen i centrala Varberg.

Det kanske blir dyrare för stunden, men det långsiktiga värdet som skapas av att blanda det gamla med det nya är långt mycket viktigare för stadens historia och själ.

Men som det ser ut i Varberg nu så är det ju bara en tidsfråga innan nästa kulturmord i Varberg sker. Vad står på tur? Gamlebyskolan? Man verkar ju tillämpa samma metod även där.

Carl Philip Bouvin Sigfridsson

MEST LÄST