Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vi måste få fler att våga vittna

Brotten blir grövre, tystnaden breder ut sig. Då behövs nya motmedel.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 30/10. Det är en fråga för politikerna att bita i, om man ska använda sig av anonyma vittnen eller inte. Så säger polisen Mathias Lööw, som jobbar mot organiserad brottslighet i Helsingborg i en intervju i SVT.


Polisen har just gjort ännu ett vapenbeslag i en lägenhet i den medelstora staden, som sett samma brutala utveckling som så många andra.


Likt många andra kollegor är Lööw frustrerad över svårigheterna att få folk att vittna.
– I dag vågar folk inte vittna på en skadegörelse för att man är rädd för repressalier. Affärsinnehavare vågar inte vittna när ungar snattar för då slår de sönder butiken. När det kommer till den grova narkotikabrottsligheten eller dödliga våldet, då är svaret givet. De är beredda att använda våld för att klara sig undan, säger Mattias Lööw.


Att hota vittnen är ett brott som, likt attacker mot alla former av blåljuspersonal, blivit allt vanligare.
– Det är fruktansvärt när vi inte kan möta det som samhälle, säger Mattias Lööw.


Han får stöd i sin uppfattning av Bo Lundqvist, kriminalkommissarie och chef för kalla fall-gruppen i polisregion syd. Redan i början av året förklarade den erfarne utredaren att han anser att brottsutvecklingen kräver förändring – att det är absolut nödvändigt att införa möjligheten att vittna anonymt.


Att metoden fungerar visar exempel från tre närliggande länder som knappast kan sägas kännetecknas av rättsosäkerhet.


Anonyma vittnen tillåts i Danmark, Norge och Nederländerna. Och Europadomstolen har gett metoden sin välsignelse, under särskilda omständigheter. Sådana vittnesmål får inte utgöra den enda bevisningen, det måste finnas en reell hotbild för vittnet, och ombudet måste ha möjlighet att utfråga vittnet.


Inom tre av allianspartierna finns stöd för ett införandet av anonyma vittnesmål i kampen mot den organiserade brottsligheten. Trots närliggande förebilder är dock frågan laddad, vilket visade sig på Moderaternas partistämma. Partiledningen sökte stöd för ett förslag om att tillåta anonyma vittnesmål, men fick backa eftersom ett betydande antal partimedlemmar protesterade mot förslaget. Kritikerna anser det vara en inskränkning av rättsstatens principer.


Samtidigt ökar rättsotryggheten i ett samhälle där en typ av brottslighet ökar vars affärsmodell bland annat är just hot och trakasserier. Kriminella gäng bli småpåvar i sina områden och vanliga människor lever i skräck i vissa kvarter.


Fler poliser vore naturligtvis önskvärt, men för att samhället ska kunna ta i itu med den riktigt grova kriminaliteten krävs mer effektiva åtgärder. Anonyma vittnesmål är en del av lösningen. Och kan det fungera i ett land som Norge, varför är det helt orimligt här?

MEST LÄST