Vem röstas ut nästa ö-råd?

Ledare 18/4. En efter en lämnar. Men så tycks partiets interna demokrati ha havererat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

”SD kommer att implodera, eller rättare sagt ruttna inifrån!” En partimedlem från Falkenberg skräder inte orden när hon skall kommentera det pågående inbördeskriget inom SD Halland.

Utomstående betraktare står förstås inte lika häpet gapande som inför sammanklappningen för Svenska Akademien – Sverigedemokraternas problem med rötägg i politikerkåren har ju varit kända länge. Men att man skulle misslyckas så kapitalt med att hålla ihop ett parti som trots allt ändå lockar ett påtagligt väljarstöd ger ändå skäl att höja på ögonbrynen. När det gamla missnöjespartiet Ny Demokrati föll ihop till följd av interna strider var det trots allt under en nedgångsperiod i väljarstödet.

ANNONS

När Expressen inför partiets landsdagar i höstas skrev om alla konflikter och vildar noterades att SD då, i november, hade 43 tomma stolar enligt Valmyndighetens statistik. Vid det här laget lär de vara fler. Personer har lämnat SD såväl på riksplanet som i kommunerna. I Göteborg har turbulensen varit enorm, med uteslutningar och avhopp. I Växjö saknar partiet nu helt representation i fullmäktige och i kommunstyrelsen. Detta sedan invalda tagit avsked från politiken eller blivit politiska vildar, vilket Smålandsposten nyligen skrev om.

Här i Halland har uteslutningar av ledamöter blivit lite av vardag, sedan en efter har avslöjat sin islamofobiska inställning. En av de falanger i partiet i Halland som helt uppenbart har hållit grovt främlingsfientliga politiker om ryggen, har dock lyckats klamra sig fast. Samtidigt har Varbergspolitikern Johanna Palmelid förklarat att hon fått nog, hon har lämnat partiet och nu även sin plats i kyrkopolitiken.

I fokus för den kritik som Palmelid med flera nu riktar mot partiets interndemokratiska brister dyker ett namn upp, en person som tidigare väckt rubriker i samband med uppseendeväckande personstrider, nämligen Stefan Jakobsson. Han är i dag partiets skolpolitiske talesperson , men en rad SD-nära källor beskriver honom som en person med ambitioner att ta över som partiledare. Därför är hans väg till den eventuella makten av intresse. Och den vägen sägs, för flera karriärister inom SD, gå via ett slags paktande värdig en Robinsontävling. Till det spelet hör också ett missbruk av partiets uppmärksammade uteslutningssystem, med vad som beskrivs som okynnesanmälningar mot personer man inte gillar eller som betraktas kunna bli ett hot mot den egna karriären.

ANNONS

Samtidigt är det uppenbart att vissa befogade medlemsgranskningar tar tid, trots att partiet i november fattade beslut om att de som skadar SD skall kunna stängas av direkt i väntan på ett formellt uteslutningsbeslut.

”Det finns givetvis flera problematiska personer i distrikt Halland som Stefan Jakobsson stöttat för att motarbeta mig. En av dem är Fabio Ishaq, ordförande i SD Halmstad och förstanamn till fullmäktige.” skriver SD Varbergs toppnamn Andreas Feymark.

Varför ett så frispråkigt utspel?

– Det finns folk som är rädda på riktigt, eftersom han har en så stark position. Då måste någon våga säga ifrån, säger Andreas.

Vad hoppas han att detta skall leda till?

– Jag önskar förstås att SD tar tag i problemet, särskilt i Halland.

Vilken väg partiet väljer, vem som måste flytta på sig efter kommande ö-råd – förlåt, partimöten – återstår att se. Men att även så kallade missnöjesväljare har skäl att reflektera innan de lägger sin röst på SD borde vara uppenbart, för det kan snabbt visa sig bli en bortkastad markering.

ANNONS