Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Varför skulle det inte gå att bygga i Himle?

Kommunen bör kunna vara med på noterna och åtminstone svara upp med en seriös prövning

Om kartan inte stämmer med verkligheten gäller ändå kartan, brukade det sägas militärt. Men samma sak kan väl inte gälla i kommunens planering?

En grupp lokala fastighetsbolag har förvärvat det gamla leklandet i Himle, senast Fun City kallat. Enligt en nyhetsartikel här i HN tänker sig gruppen i första hand använda marken till ett nytt bostadsområde.

”Varberg behöver bostäder och i Fun City-området finns goda förutsättningar för att bygga ett trevligt bostadsområde”, säger en företrädarna för gruppen, Tony Sjöström.

Det är lätt att instämma. Fun City är förvisso inte öster om motorvägen, där nästan inget bostadsbyggande sker. Men bra nära. Och en byggnation där innebär inte ett nytt förtätningsprojekt i den centrala staden som vi ser så många av just nu. Till exempel i korsningen Engelbrektsgatan och Sveagatan där en äldre trävilla i gult (100 år!) och ett i och för sig grått tvåvåningshus nu föreslås få stryka på foten för ett fyravåningshus med 25 lägenheter.

Men så är det då detta med kartan och verkligheten. ”Deras (byggruppens) vision är inte kommunens vision, säger Ann-Charlotte Stenkil (M). Det stämmer alltså inte med gällande översiktsplan. Enligt denna är området i huvudsak tänkt för näringsverksamhet.

Det är beklagligt och borde väl ändå gå att rätta till (även om det naturligtvis kostar). Det är inte märkligt att när planen för området togs fram så tänkte man på det som främst lämpligt för verksamheter.

Men nu är det nya ägare till marken. Nya idéer presenteras och efterfrågan på bostäder i Varberg är stor. Då bör väl också kommunen kunna vara med på noterna och åtminstone svara upp med en seriös prövning. För varför skulle det rent principiellt inte vara lämpligt att bygga bostäder i Himle?

MEST LÄST