Varbergsk skolgympa som på farfars tid?

Varför krångla till det? Det finns ju redan gott om program att kopiera.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 3/10. Böj och sträck, böj och sträck – för ett sekel sedan var daglig skolgympa en självklarhet. Allt Varberg behöver göra är alltså att blicka bakåt för att komma framåt. För det här med rutiner för att få barnen att röra sig dagligen är ju alls inget nytt.

Möjligen bör man inte kopiera alla rörelsemönster från de svartvita journalfilmerna som det finns en uppsjö av på nätet. En del töj och böj har visat sig mindre lämpliga. Och skall barnen erbjudas något rejält pulshöjande duger det kanske inte att bara göra några ”armar uppåt sträck”, eller ”huvud, axlar, knä och tår” under morgonsamlingen.

ANNONS

Ändå är det lite fascinerande att höra hur trögt det går att faktiskt fullfölja det kommunen beslutat kring dagliga aktiviteter.

– Vi behöver skapa förutsättningar för att genomföra det. Det krävs mycket förberedelser, förklarar en av kommunens chefer.

Verkligen? Varberg är ju faktiskt inte först ut. Så för den som inte nöjer sig med gammeldags Linggympa finns det ju gott om möjligheter att hämta modern inspiration. Bunkefloprojektet med Bunkeflomodellen är ett av flera exempel.

Att gympan funkar precis lika bra som de gamla grekerna påstod, finns i dag gott om vetenskapliga belägg för. Dessutom kan de dagliga fysiska passen dessutom få extra gynnsamma för elever med neuropsykiatriska funktionshinder. Det är ett extra plus. Vidare visar de omfattande studier som gjorts att de goda effekterna av daglig fysisk aktivitet håller i sig länge. Man lägger inte bara grunden för en hälsosammare livsstil, det finns skäl att tro att barn som bygger hållbara skelett tidigt i livet kan slippa bli bensköra som äldre.

Så varför dra ut på saken? I eventuell väntan på specialskrivna gympaprogram för varje skola och bättre anpassade busstider, varför inte bara skicka ut eleverna tre varv runt skolgården med eller utan boll?

ANNONS
ANNONS