Varbergs sjukhus bäddar för smittfara

Ledare 26/4. Ansvarig ledning spelar ett högt spel med patienternas och personalens hälsa som insats.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vågar man bli sjuk i Varberg? Nya larm, i dagens HN, om kaos på medicinkliniken väcker oro. Det är inga små bekymmer som samtliga personalkategorier vittnar om. Arbetsmiljön beskrivs som pressad och ansträngd. Personalbrist, flyttcirkus med patienter, övervakningsproblem, blockerade utrymningsvägar med mera ställer till allvarliga problem.

– Många har slutat. Folk orkar inte, sade Johanna Nordmark, akutläkare och huvudskyddsombud till Läkartidningen i februari.

Då hade det gått ett år sedan vårdfacken gjorde en så kallad 6:6-anmälan till arbetsgivaren. Det ledde till handlingsplaner, men det tycks inte ha räckt på långa vägar. Enligt personalen är belastningen fortsatt stor och därför lyftes frågan vidare till Arbetsmiljöverket i februari. Man pekade bland annat på att regionen inte förmått anpassa vårdapparaten efter förändringarna i demografin. Dels växer Halland så det knakar, samtidigt lever många hallänningar allt äldre. Det senare brukar regionens företrädare gärna skryta om, men man måste även inse att det kan ställa särskilda ställa krav på vården.

ANNONS

Att personalens bild av läget inte riktigt rimmar med chefernas beskrivning framgår i dagens HN. Medan cheferna vill förringa kritiken och peka på att man är på rätt väg, vittnar anställda om att situationen är värre än någonsin.

En sköterska berättar målande i onsdagens HN om läget. Hon vittnar om hur magsjukedrabbade patienter ligger och kräks bakom skärmar i närheten av nyopererade hjärtpatienter.

– Det kan få förödande konsevenser. Rent hygienmässigt är det total katastrof, säger hon.

Exakt hur patientfarlig situationen kan bli är utbrottet av den fruktade VRE-smittan på Varbergs sjukhus 2008 en alarmerande påminnelse på. Då spreds multiresistenta bakterier snabbt, inte bara på sjukhuset utan också vidare till äldreomsorgen i Halland. Provtagning påvisade spridning till minst 13 äldreboenden.

Socialstyrelsen, som efter Lex Maria-anmälan från sjukhuset granskade det allvarliga utbrottet, ställde tydliga krav på snabbare åtgärder mot bland annat överbeläggning och brist på enkelrum.

Förklaringen är enkel. Det handlar om att kunna förebygga smittspridning. Att följsamheten vad gäller hygienrutiner försvåras när patienter vårdas i korridorer och dagrum säger sig självt.

När Varbergs sjukhus anmälde utbrottet av den sorts bakterier som i dag uppfattas som ett ännu värre problem än för tio år sedan, var det med motiveringen att man ville öka kunskapen om hur VRE-bakterier kan förebyggas och bekämpas. Därför finns nu skäl att ställa sig frågan om man inget lärt, eller om man medvetet spelar med patientsäkerheten? Och vad säger politikerna i regionen?

ANNONS

När personal talar i katastroftermer om hygienläget bör politikerna vara medvetna om att det i värsta fall kan komma att betyda dödsfall till följd av bakteriesmitta – kanske också av det mest fruktade slaget. Vad det skulle betyda för förtroendesiffrorna ett valår behöver knappast sägas. Så om inte personalens larm räcker, låt påminnelsen om den yttersta risken motivera till problemlösning.

ANNONS