Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Valfläskbefriad budget

När gratiskraven ökar gäller det att hålla emot. Klokt att de blågröna undviker bussfällan.

Ledare 8/11. Fler falkenbergare som blir äldre, fler unga som föds – egentligen bör det vara skäl för jubel. Men på kommunalekonomiska betyder sådana förändringar bistra snarare än strålande tider. Det framgår tydligt av kommunledningens budgetförslag – som pekar på trängande behov av att vända på slantarna framöver.


I motståndarlaget är det annat ljud i skällan. Man vinner inga val på att spara, tycks Socialdemokraterna resonera. Således bränner de glatt till med ett frikostigt löfte om ”gratis” bussresor för såväl unga som gamla.


Så när en folkpensionär, likt Svenskt Näringslivs Leif Östling, frågar ”vad fan han får” för skatten skulle Per Svensson (S) kunna vifta med en bussbiljett.


Den missriktade generositeten kommer att kosta skattebetalarna i Falkenberg ett betydande antal miljoner, notan för att köpa en sådan så kallad tillköpstjänst från Hallandstrafiken lär nämligen svida.


Pengarna kan tas från kommunens överskott, säger Per Svensson bekymmerslöst – för skatten har en enig kommunstyrelse trots allt förklarat skall ligga orörd på nuvarande nivå.


– Överskottsmålet handlar om att ha en buffert för framtiden, säger Mari-Louise Wernersson (C).


Det är nog så viktigt med tanke på vad som väntar. Falkenbergs ekonomi må ha gått bra på senare år, men det råder ingen tvekan om att det finns orosmoln vid horisonten. Inte nog med att kostnaderna för kärnverksamheterna väntas öka, stora investeringar ligger också i planen. Stadsutveckling lär ge utdelning på sikt, men kostar på initialt.


Mari-Louise Wernersson är glad över att lämna ifrån sig en stark sista budget med fokus på god service i hela kommunen. Men faktum är att redan nu ställer personalbristen inom skola och äldreomsorg till problem för de flesta svenska kommuner. I kampen om lärare och undersköterskor kan de offentliga arbetsgivarna tvingas locka med villkor man kanske inte har budgeterat för.


Att inget parti vill föreslå skattehöjning inför ett val är alltså inte liktydigt med att det är läge att helt blåsa faran över. Falkenbergs vision är att ”växa för en hållbar framtid”. Men om man misslyckas med de kontinuerliga effektiviseringar som Alliansen+ talar om i sin budget kan läget snabbt bli ohållbart.


– Vi vet att det är skarpt läge och att vi noga måste se över hur vi använder skattepengarna, kanske till och med dra in på något för att kunna prioritera det viktigaste, säger Mari-Louise Wernersson.


Det är där robotar och smarta sängar kommer in. Den välfärdsteknik som Alliansen+ vill satsa på inom exempelvis äldreomsorgen är förstås framsynt. Men det är inte bara ett sätt att stärka integritet och självständighet hos brukarna utan också ett sätt att spara personalresurser. Det senare kan, om det vill sig illa, bidra till att öka den ensamhet som många äldre upplever. Därför finns skäl att förse de ”smarta” lösningarna med en brasklapp.

MEST LÄST