Vakna Falkenberg, håll koll på mutkolvar!

Ingen handlingsplan, ingen riskbedömning, okunskap kring jäv. Det här duger inte!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 17/2. ”Tillfället gör tjuven. Du ger tillfället.” Kanske har du sett sådana varningsskyltar, exempelvis i omklädningsrum? Syftet är att förebygga brott. Synd att Falkenberg inte har fattat galoppen.

Den senaste revisionsrapporten om beredskap kring etik, korruption och oegentligheter visar att kommunen inget lärt, trots de senaste åren många avslöjanden och debatt kring kommunal korruption i Sverige.

En korrupt tjänsteman i Falkenberg tycks inte leva vidare farligt. Kanske fattar han eller hon inte ens att den där matchbiljetten eller lyxmiddagen kan vara en muta? Utbildningsinsatserna kring korruption lämnar nämligen en del att önska. Och riskinventeringen är minimal.

Vidare finns det, som de professionella revisorerna från Pwc, konstaterar: ”inte angivet vilka åtgärder eller sanktioner som kan aktualiseras när enskilda bryter mot kommunens/bolagets regler”. Det saknas handlingsplaner för hur man skall agera när oegentligheter avslöjas.

ANNONS

– Jag blev självklart både bestört och förvånad över att det inte fanns någon handlingsplan för hur man skall agera när oegentligheter avslöjas, och att det saknas fastna rutiner kring policy och uppföljning, säger Gösta Svensson (S) kommunrevisionens ordförande.

Nog är det märkligt. Inte minst som kommunrevisionen i Falkenberg redan för över ett år sedan kritiserade kommunens upphandlingsverksamhet, efter en granskning som visade på brister i hantering av jävsrisker.

Är det så i Falkenberg att revisorerna upplever att de inte får gehör för sin kritik, att den inte tas på allvar?

– Generellt är kommunikationen bättre än för ett par år sedan, den har tagit många liv framåt, men det finns en bit kvar att vandra, säger Gösta Svensson.

Av rapporten kring kommunens beredskap framkommer att det inte ser lika mörkt ut överallt, att kontrollen av risk för oegentligheter varierar liksom graden av utbildningsinsatser. Servicenämnden har exempelvis tagit initiativ till utbildningar som revisorerna föreslår kan spridas till fler nämnder och bolag. Även SKL erbjuder undervisningsmaterial kring fusk och oegentligheter, så det finns gott om möjligheter att hämta kunskap för det förbättringsarbete som nu ska ske fram till maj.

– Om man inte gör tillräckligt får vi skärpa tonen, vi kommer inte att släppa detta, lovar Gösta Svensson.

ANNONS

Forskning har visat att utvecklingen i Sverige har gått mot en allt tystare förvaltning, där personal hellre tiger än påtalar problem. I vissa fall för att det är rädda att bli av med jobbet, men också för att de inte vet vart de skall vända sig.

Falkenberg är ett målande exempel på hur oklart det kan vara.

– Det finns ingen plan för vart man skall vända sig. Det känns inte bra. Det får vi hantera under våren, säger Gösta Svensson.

Varför inte en sådan visselblåsarfunktion som allt fler kommuner och företag inrättar?

– Det kan vara bra med någon funktion i kommunens organisation, men exakt hur det görs och vad det ska kallas återstår att se. Men vi har pratat om hur kommunrevisorerna kan medverka. Vi inser att vi är lite anonyma gentemot personalen.

När Gösta Svensson tillträdde för några år markerade han kaxigt i en debatt med ledarredaktionen att Falkenberg inte är ett Muteborg/Göteborg. Har han reviderat den uppfattningen?

– Jag blev lite missförstådd. Jag menar att skillnaden mellan Falkenberg och Göteborg är att ju större organisation desto svårare att tränga igenom. Här är det aningen lättare.

Visst, ju större kommunal bolagsflora desto fler tillfällen för fifflare. Men det betyder inte att mindre kommuner kan ta lättare på arbetet mot oegentligheter. Faktum är att alla nära kontakter kan öka risken för inte minst vänskapskorruption. Måtte beredskapsrapporten därför bli en rejäl väckarklocka. Priset för misskötsel är högt, mätt både i skattepengar och förtroende.

ANNONS
ANNONS