Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vårdens sommarplåga

Att Halland får extra svårt att lösa sommarens personalbrist är delvis ett egenförvållat problem.

Ledare 15/6. Bli inte sjuk på sommaren, för då kan du bli sjuk av vården. Har ni sett region Halland gå ut med sådana varningar? Inte riktigt, va? Men det är egentligen vad som sägs, om än mer diplomatiskt, även från politiskt håll.


– Det kan bli en tuff sommar, säger Mikaela Waltersson, ordföranden i driftnämnden Hallands sjukhus och berättar i HN om att hon känner oro.


Oron är berättigad. I år har färre vårdanställda än vanligt gått med på att skjuta upp sin semester, i utbyte mot en bonus. Solidaritet med patienter och kollegor har – i kombination med att många vårdjobb är närmast underbetalda – tidigare fått en del att tacka ja till extraförtjänsten. Men nu har intresset svalnat.


Att samma sak upprepas sommar efter sommar kan förstås ha bidragit till att den fasta personalen tröttnat på att ställa upp. Men det finns ett annat tungt vägande skäl till att tacka nej.


I höstas fick många av de anställda som avstått semesterdagar under sommaren oväntat avslag på sina ledighetsansökningar. Och när personalen insåg att chansen till höstlov frös inne uppstod självfallet både irritation och svekdebatt.


Personaldirektören tillstår också att det minskade intresset för uppskjuten semester kan ha att göra med svårigheterna att ta ledighet vid senare tillfälle.
Det senare ter sig mer än troligt. Vem vill göra en extra insats bara för att se arbetsgivaren krångla med kompensationen?


Nu är tyvärr sommarpanik och krisrubriker inte något unikt för halländsk sjukvård. Eländet är jämt fördelat landet runt, med få undantag. Det värsta är att samma problem uppstår år efter år utan att planeringsansvariga förmår hitta rimliga lösningar. För även om industrisemestern bör ses som ett minne blott och alla därför heller inte kan räkna med en julimånad i hängmattan, är sammanhängande ledighet under sommaren en fråga inte bara fråga om en framförhandlad rätt utan om smart personalvård.


Vården dras med arbetsmiljöproblem som har lett inte bara till ett ökat antal sjukskrivningar på grund av stressrelaterad ohälsa utan också till svårigheter att rekrytera personal. De problemen måste lösas långsiktigt – inte bara för att göra somrarna tryggare utan vården som helhet bättre. Återkommande sommarbonusprogram är ju i sig ett sjukdomstecken, inte en smart nödlösning.


För att avlasta sjukhusakuterna skissar regionpolitikerna nu på mer långtidsöppna primärvårdsakuter. Förebilden är den närakut som finns på sjukhuset i Kungsbacka och som har öppet mellan 07.00 och midnatt. Närakutens verksamhet, som bedrivs i privat regi, har fungerat väl och intresset för att sprida erfarenheten vidare är förståelig. Däremot låter det märkligt att regionen överväger att lösa läkarbemanningen med påtvingad tjänstgöring som skall omfatta alla vårdgivare. Varför inte köpa Kungsbackamodellen rätt av lägga ut hela verksamheten på entreprenad?

MEST LÄST