Växthusets ägare avgör inte Varbergs färgprakt

Smart att flytta växthuset för att ge plats för bostäder. Men lönar sig privatisering?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 17/5. Har Kungsbacka Sveriges tråkigaste parker? Ska vi tro chefen för hamn- och gatuförvaltningen är det så illa. För enligt henne skulle det ju bara bli pelargonier i rabatterna om det kommunala växthuset i Varberg försvann.

Turligt nog ser det inte så torftigt ut i grannkommunen. Tvärtom.

– Jag kan inte säga annat än att det funkar bra här, säger Solveig Gunnarsson, landskapsingenjör i Kungsbacka. Vi har ett litet växthus där vissa plantor kan stå lite på tillväxt, men alla växter köps in. Vi har ramavtal med ett antal större ambitiösa och kvalitetsmedvetna plantskolor.

ANNONS

Att planteringarna blir tristare behöver Varbergarna alltså inte oroa sig för, om politikerna väljer att privatsera verksamheten.

– När leveranserna kommer blir det rejäla arbetstoppar, men i övrigt löper det väl. Vi är nöjda med upplägget. Däremot kräver det god planering. Vi måste vara ute i god tid med våra beställningar, säger Solveig Gunnarsson.

Samtidigt förstår honatt Varbergs planer väcker protester.

– Det är klart att den som har ett eget växthus kan odla saker som ingen annan har. Det finns nackdelar med att outsourca verksamheten och jag tror inte att man tjänar några pengar på det.

Det senare är ett av de argument som Falkenbergs Per Johansson (C), ordförande i Kultur och fritidsnämnden, lyfter fram när han förklarar varför Falkenberg har valt att behålla ordningen med kommunalt växthus.

– Vi är nöjda med organisationen och sist vi tittade på saken tydde inget på att det fanns någon ekonomisk vinning med att lägga ut verksamheten på entreprenad.

Dessutom ser han en annan fördel med att ha hela verksamheten i kommunal regi, nämligen möjligheten att ta ett särskilt personalansvar.

– Cirka 25 % av medarbetarna på enheten park och växthus har någon form av anställningsstöd. Parkavdelningen, inklusive växthuset, har dessutom gett en möjlighet att erbjuda kommunens personal grön rehabilitering, berättar Christian Fager, fritidschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

ANNONS

Det är dock inget huvudskäl för att ha eget kommunalt växthus.

– Målet är att leverera levande växtlighet av god kvalitet till våra planteringar. Att odla själva underlättar planering och gör att vi kan påverka, säger Christian Fager.

Allt har dock inte varit gott med Falkenbergs växthusverksamhet.

– Det lilla överskott som växthusen genererade sålde vi till privatpersoner, men det upphörde vi med för två år sedan för att enbart fokusera på den egna verksamheten.

Tur det! Att sälja blomstren vidare går inte för sig.

Egenförsörjningen däremot sägs inte väcka ont blod. Något missnöje från lokala plantskolor, som gärna hade haft kommunen som kund, säger sig varken förvaltningen eller nämndordförande ha hört talas om.

Och att döma av exemplet från Kungsbacka är det heller inte lokala halländska odlare som står att vinna på ordinär upphandling. För de växthusägare som Ann-Charlotte Stenkil säger att det finns gott om, finns i alla fall inte i närområdet. De lokala plantskolorna är helt enkelt inte stora nog att klara de volymer som kommunala beställningar innebär. Därför kommer Kungsbackas växter från större aktörer i Skåne och Västra Götaland.

Nu skall Varberg utreda växthusfrågan. Att låta en privat intressent köpa och flytta verksamheten är förstås ytterligare ett alternativ. Men det är alltså tveksamt om det blir billigare. Och det är en avgörande faktor. Blomsterodling är förvisso inte en kommunal angelägenhet. Men god hushållning med skattepengar är däremot ett måste.

ANNONS
ANNONS