Värna kvinnors tillgång till vård

Att det finns en gynekolog i Falkenberg är inte en simpel fråga om trevlig närhet, Mats Eriksson!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 3/3. Förlossningsskador, smärtsamma blödningar, framfall, cystor, cellförändringar... Listan över besvär som kvinnor söker vård hos en gynekolog för kan göras väldigt lång.

Tyvärr kan det vara svårt att få hjälp. Köerna är långa på de flesta håll. Bristen på gynekologer (liksom barnmorskor) är nämligen påtaglig i hela landet.

Därför finns det skäl att fråga vad region Halland egentligen håller på med? Istället för att inse vikten av att värna om en uppskattat gynekologmottagning i Falkenberg ställer man krav som gör att den verksamhetsansvariga ger upp. Och då talar vi inte om upphandlingsdirektiv som rör verksamhetens kvalitet. Istället handlar det bland annat om att ansvarig gynekolog, som närmar sig 60-årsåldern, vill lätta på kraven på heltidsnärvaro för att orka driva mottagningen vidare.

ANNONS

Konsekvensen av regionens kravspecifikation blir nu att Falkenberg blir utan gynekologmottagning. Regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M) tycks dock inte se det som ett alltför bekymmersamt misslyckande.

– Det är alltid trevligare om vi kan ha fler utgångspunkter. I dagsläget får man istället söka sig till närmaste ställe som är i Varberg eller Halmstad.

Trevligare? Mats Eriksson, tillgängligheten till specialistvård för kvinnor är inte en trevlighetsfråga, det är en fråga om hälsa och liv!

Halland är ett av de län där antalet fall av livmoderhalscancer har ökat påtagligt, enligt färska siffror från Cancerfonden. Att gynekologisk cancer upptäcks i tid så att behandling kan inledas snabbt är livsviktigt. God tillgänglighet till specialister är en av förutsättningarna.

Mats Eriksson kan väl ändå inte vara omedveten om att det redan råder en oroväckande brist på gynekologer i hela Sverige – så stor brist att man i grannregionen har börjat hänvisa kvinnor till vanliga vårdcentraler för vissa gynekologiska besvär? Problemet med en nedlagd mottagning är därför betydligt större än olägenheten för Falkenbergs kvinnor att tvingas åka till grannkommunerna för att få vård. När alla patienter som tidigare gått hos Kvinnofokus nu måste söka sig till andra mottagningar lär det påverka tillgängligheten till gynekologi för alla kvinnor i Halland. Och detta i ett läge där man redan talar om höga trösklar och problem med långa väntetider.

ANNONS

Att en nedläggning påverkar kontinuiteten i vården är uppenbart. Färre patienter får chans att fortsätta med en läkarkontakt de känner sig trygga med och som känner till patientens medicinska historia.

Att en rad politiker i Falkenberg ser skäl att ifrågasätta Region Hallands beslut och försöker arbeta för ett omtag i frågan är dock hoppingivande. ”Eftersom alla vill hitta en lösning och många jobbar för det – hoppas jag på det bästa snarast” markerade Mari-Louise Wernersson (C) i dagarna.

Det bästa i sammanhanget är förstås att slå vakt om den gynekologiska kompetensen. I ett läge när många landsting/regioner söker gynekologer med ljus och lykta är det oansvarigt att fatta beslut som försämrar halländska kvinnors chans till vård.

ANNONS