Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  © SCANPIX SWEDEN, 1993-12-21. Pengaöverlämning - muta. Handskbeklädda händer med sedlar framsträckta för överlämning till mottagare. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX Code: 50010 Bild: Janerik Henriksson/TT

  Uppmuntra visselblåsare Varberg!

  Ledare 16/4. Korruption är dyrt för skattebetalarna och för det lokala näringslivet. Att Varberg utreder och rensar är angeläget.

  Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

  Varje kommun med självaktning bör hålla sig med en visselblåsarfunktion. Det är en lärdom Varberg kunde ha dragit för flera år sedan. För ingen skall lura sig att tro att Varberg är förskonat från den typ av risker som följer med exempelvis upphandling. Den kommunala korruptionen i Sverige började uppmärksammas på allvar då en rad skandaler gav vår närliggande storstad öknamnet Muteborg. Sveriges kommuner och landsting inledde då ett utbildningsarbete som många medlemskommuner har dragit nytta av. På alltför många håll har det gått trögt att få viktiga rutiner på plats.

  Nu har dock kommunstyrelsens arbetsutskott i Varberg beslutat att be kommunjuristerna presentera förslag till beställning av en visselblåsarfunktion. I dag finns det ett antal verktyg av det slaget på marknaden, exempelvis appbaserade tjänster, som utlovar sekretessfunktioner som garanterar tryggt visslande.

  – Det kan underlätta att få säga saker till en extern aktör. Uppgiftslämnaren kan till och med vara anonym, sade Ann-Charlotte Stenkil till HN i förra veckan.

  Att anonymitetsskyddet är viktigt i sammanhanget är givet. Det finns alltför många exempel på när visselblåsare har utsatts för olika former av repressalier.

  Visserligen skärptes lagen förra året. Därmed stärktes det rättsliga skyddet för den som slår larm om oegentligheter. Men att lagen ger skydd mot uppsägningar innebär inte att det finns ett bra försvar mot mer finkalibriga attacker mot obekväma sanningsägare.

  Ett aktuellt exempel på repressalier av det senare slaget var när en chef inom region Halland kallade till sig larmande personal för att läxa upp dem. Det indirekta syftet med sådana reprimander är oftast att skrämma till tystnad.

  I slutet av förra året startade en grupp frustrerade anställda inom Stockholms läns landsting sajten vårdfusk . Den är tänkt att fungera som ett slags visselblåsartjänst, dit vårdpersonal kan vända sig anonymt för att slå larm.

  Personer bakom sajten vårdfusk vittnar om en tilltagande tystnadskultur av det slag som också uppmärksammas på kommunal nivå. Att chefer har förminskat anställda som slår larm har förekommit även i Varberg.

  För en månad sedan presenterade Institutet mot mutor sin rapport Bryta Tystnaden som undersökt näringslivets arbete med visselblåsning. Av de företag som deltagit i rapporten efterlyser drygt 80 procent ett lagstadgat system för visselblåsarfunktioner även inom företagens verksamhet. Att företag har skäl till fungerande självreglering är givet. Korruption kan kosta företagen pengar på en rad olika sätt.

  De misstankar som just nu är uppe till diskussion i Varberg rör misstankar om osunda affärsrelationer, där bland annat ett byggföretag påstås ha gynnats på ett otillbörligt sätt i strid med bland annat upphandlingsregelverk. Att Varberg noga måste utreda dessa ärenden är givet. Tvivelaktigheter skadar inte bara kommunens varumärke och de lokala företag som eventuellt aldrig ha getts en rättvis chans att. Fiffel kostar också skattepengar i ett läge där varje kommun måste vända på varje krona.