Undvik de enkla lösningarna

Den ekonomiska krisen är något som vi lärt oss leva med de senaste åren. Var och varannan dag möts vi av nyhetsrapporter om hur krisen drar fram och om toppmöte efter toppmöte som försöker lösa den. Det är otroligt viktigt att man framöver vågar undvika de enkla lösningarnas politik. För att lösa de problem som EU står inför kommer det krävas genomgripande reformer. Något som är allt annat än enkelt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att den ekonomiska krisen sätter spår och har påverkat många i Europa, behöver man inte vara ekonom eller experter för att se. Vi har alla sett protesterna i Grekland och Spanien på TV och i tidningar och hört berättelserna om hur man tvingas lämna hus och hem för att man förlorat sitt arbete.

I tider av kris och svårigheter är det dock oftast de jobbigaste lösningarna som är mest nödvändiga. Lösningen finns oftast inte i kortsiktiga beslut vare sig dig som individ eller ifall du är stat. De problem som vi har sett i Europa de senaste åren handlar i mångt och mycket om strukturella problem. Hur arbetsmarknaden är organiserad och hur statliga trygghetssystem fungerar och är finansierade.

ANNONS

I Sverige har vi tidigare varit tvungna att genomföra strukturella förändringar, inte minst under 90-talskrisen. Men i andra europeiska länder har man inte gjort så och nu sneglar många på reformerna Sverige gjort.

Men strukturella reformer och förändringar tar tid och samtidigt ska man inte blunda för den sociala kris som EU och Europa fortfarande är mitt uppe i. Det är också i skuggan av detta vi kan se högerextrema och nationalistiska partier ta än större mark i flera av EU:s medlemsländer.

Politisk bygger högerpopulismen oftast på samma ingredienser. Allt ont och dåligt det beror på att det kommer främlingar till vårt land. Kastar vi ut dem och stänger gränsen så kommer vårt samhälle att bli mycket bättre. Att tro att mer stängda gränser skulle stimulera fler jobb i Europa och Sverige visar på att man är fast i en egenpåhittad verklighetsbild.

Den globala ekonomin växer och bli större. Hänger Sverige på i utvecklingen betyder det fler jobb och större tillväxt. Alltså en väg ut ur krisen. Motsatsen, ett mer stängt Europa eller ett mer stängt Sverige, skulle leda till att världen fortsätter att utvecklas utan oss. Företag och människor kommer hoppa över oss och samarbeta med andra. Den svenska industrin skulle komma på efterkälken, jobben skulle bli färre och arbetslösheten skulle öka.

ANNONS

Den är en tid av vägskäl som Europa står inför. Det är vägval om hur den Europeiska politiken ska se ut de kommande åren, vilken väg man tror kommer att leda samhället framåt. Ett vägval som handlar om ifall lösningen på krisen är att sluta sig och blunda inför de reformer som måste genomföras eller satsa på öppenhet och mer handel.

Isak Engqvist

ANNONS