Tryggare när kameran ser varje varbergare?

Ett vakande öga i varje gathörn låter inte som en smart säkerhetsinvestering utan som en Orwellsk mardröm.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 16/2. Smäll upp kameror lite överallt! Att en man som blivit brutalt överfallen mitt i Varberg tycker det vore ett bra sätt att bekämpa buset är ytterst förståeligt på ett mänskligt plan. Att en våldsverkare skall kunna slå en annan människa sönder och samman – och komma undan med det – är oändligt frustrerande.

Därför ligger polisen i Halland i startgroparna för att få till ökad kameraövervakning.

Men gör kameror Varberg tryggare? Gör det brottsbekämpningen i Falkenberg effektivare?

Tänk dig tanken att varje steg du tar, varje rörelse du gör, ses av ett kameraöga. De tekniska möjligheterna att på det sättet följa/förfölja en människa finns redan. I Storbritannien är den typen av övervakningsteknik mycket utspridd – och än mer så i Kina. Det senare är en viktig påminnelse om den ”smarta” teknikens livsfarliga baksida. Den moderna ansiktsigenkänningsmöjligheten, som svensk polis tänker sig kunna använda för att spåra brottslingar, kan lika gärna användas för att följa vanliga människors förehavanden. Det har naturligtvis diktaturstaten insett.

ANNONS

Men en varbergare som kilar över torget behöver ju inte oroa sig, om han har rent mjöl i påsen? Och vad gör väl några kameror till, det finns ju redan hundratals som följer oss i Varberg och Falkenberg, påpekar kanske någon.

Det är sant. Det finns kameror överallt – från butiker och banklokaler till industriområden och sjukhus Det har bidragit till att vi gradvis har vant oss. Utvecklingen gör att allt fler anmäler sitt intresse för att få sätta upp en kamera. Lokaltrafiken skulle kunna stå näst på tur.

Kanske blir det mindre bus på bussen om allt filmas. Baksidan är förstås att du inte kan åka kollektivt utan att en kamera registrerar dig. Men i en tid när TRYGGHET stavas med allt större bokstäver – och integritet med allt mindre – kan valet verka enkelt.

Inom kort ska polisen i vår närmaste storstad smälla upp 300 kameror i innerstaden – på ”brottsutsatta” platser. Vilka som åsyftas är lite oklart. Det gör att urvalet kan ske lite godtyckligt. Det senare är bekymmersamt.

Mätt med halländska mått är det stor skillnad mellan att få upp kameror vid det öde parkeringsområdet vid tågstationen i Falkenberg och att övervaka merparten av innerstaden. Ändå skulle även det senare kunna bli verklighet.

ANNONS

Kort sagt har teknikens möjligheter och vår allt slappare syn på integritet förändrat läget. De högerpopulistiska motioner som lades för tio år sedan – och som majoriteten i exempelvis Varberg då avfärdade – kan plötsligt tänkas låta mindre tokiga. Detta trots att just teknikutvecklingen egentligen gör det hela ännu vansinnigare, då AI-baserade bevakningslösningar kan urskilja rörelser och anletsdrag med allt högre precision.

Kameraövervakning träffar alla som vistas eller passerar en viss plats. Och den möjliggör ingående kartläggning. Blir vi för nonchalanta och ignoranta kan den där kameran, som en gång sattes upp för att minska risken för brott, börja missbrukas för vidare syften.

Vad effektiviteten på brott beträffar finns tveksamheter. De studier som hittills gjorts tyder på att övervakningen har begränsad effekt vad gäller att förebygga. Däremot kan de underlätta brottsutredning. Samtidigt bör vi hålla i huvudet att den som ägnar sig åt ljusskygg verksamhet snabbt lär sig ducka. Vill vi öka säkerheten är plåtpoliser och kameralinser inte det bästa svaret.

ANNONS