Tillåt anonyma vittnen

Polisen kämpar i motvind i kampen mot kriminella gäng. Nya metoder, som funkar i grannländerna, bör prövas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 9/2.Snön hade nyss fallit. Föga anade vaktmästaren att han också skulle göra det. Men plötsligt genljöds natten av ett skott, just där mannen skottade.

Vaktmästaren skulle bara ut för att göra sitt jobb. Kanske kommer han aldrig hem. Kanske blir han ännu ett offer för de blodiga gänguppgörelserna i Malmö.

Som så ofta vid brott som misstänks röra gängkriminalitet, vädjar Malmöpolisen om allmänhetens hjälp, om vittnen. Att få vågar ställa upp och vittna i en rättegång, är dock ett växande problem.

Visserligen händer det nästan aldrig att vanliga civilpersoner som vittnar råkar illa ut. Men bara detta ”nästan” räcker för att avskräcka.

ANNONS

Det må vara en plikt att vittna, men när ett bombattentat mot en polischef nu förstärker intrycket av att ingen går säker, är det förståeligt att vittnens överlevnadsinstinkt tar över.

Därmed minskar polisens chanser att komma åt de kriminella som sprider oro i flera av landets större städer. Så hur löser man problemet?

Bo Lundqvist, kriminalkommissarie i region Syd, är en av alla de poliser och åklagare som öppet förordat anonyma vittnesmål.

– Det måste finnas ett sätt vi kan närma oss detta. Någon gång måste våra politiker få upp ögonen för att vi är på väg in i en situation eller kanske redan är där på vissa ställen i Sverige där rättsprocessen vi har inte fungerar, säger han till SVT.

I dag finns det ingen majoritet i riksdagen för att öppna för anonyma vittnen. Under alliansens tid vid makten drev kristdemokraterna den frågan hårt, men fick inte hela regeringen med sig.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin vill jobba med andra medel:

– Starkare vittnesskydd, straffskärpningar och rejäla polisiära förstärkningar till redigt polisarbete, till exempel. Vi ser hur polisen, i exempelvis Malmö, kämpar med otillräckliga personella resurser.

ANNONS

Nog är det smärtsamt uppenbart att det behövs fler poliser, inte minst i Västsverige. Och genom genomtänkta kraftsamlingar mot kriminalitet kan polisen nå framgång. Men samtidigt tenderar sådana initiativ bli kortlivade – inte minst av resursskäl.

Ta projektet ”Trygg Göteborg” som nådde betydelsefulla framgångar under den period det pågick. Ändå kan ingen i dag säga att läget är lugnt i Göteborg. Resurser från exempelvis Halland måste kallas in för att förstärka arbetet mot en oroväckande omfattande gängkriminalitet. Att få vågar vuxna vittna är ett hinder för rättskipning även i Göteborgsfallen.

– Det är klart att det är ett jättesvårt problem, men om vi ska bygga ett demokratiskt samhälle på rättstatens principer bör vi vara försiktiga med att börja tumma på rättsäkerheten, säger Johan Hedin.

Han har rätt i att rättssäkerheten är oerhört viktig. Risken för att hämndlystna kriminella försöker ta chansen att sätta dit medlemmar från rivaliserande gäng bör förstås tas i beaktande. Men när förövare i utökad omfattning hotar vittnen i syfte att helt omöjliggöra rättsskipning, är det angeläget att pröva nya möjligheter att komma åt den grova kriminaliteten.

Om våra grannländer Danmark, Norge och Finland, som vi knappast betraktar som annat än väl fungerande rättsstater, tillåter anonyma vittnesmål under extraordinära omständigheter – varför skulle det inte kunna fungera rättssäkert här? Det är inte ifråga om att slentrianmässigt använda anonyma vittnen i vilka rättsprocesser och under vilka omständigheter som helst. Det bör vara en strikt reglerad och begränsad möjlighet i fall som involverar grov organiserad brottslighet där vittnen löper en påtaglig risk att råka illa ut.

ANNONS
ANNONS