Bilen som användes vid terrordådet i centrala Barcelona.
Bilen som användes vid terrordådet i centrala Barcelona.

Terrorism anpassar sig

Bilar är ett svåråtkomligt terrorvapen. Nu, men vad kommer sen?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Terrorister verkar ha övergivit metoden att använda flyget för att begå sina avskyvärda brott. De omfattande kontrollerna för att få ta sig ombord på ett flygplan har på så sätt gett resultat.

Men uppenbart är att de hela tiden anpassar sig för att undvika samhällets säkerhetsrutiner. Nu har de dessutom utvecklat en metod som är mycket svår att motverka – att göra varje bil och lastbil till ett potentiellt mordvapen.

Ett visst förebyggande arbete kan i och för sig göras genom att förse gågator och torg med hinder som gör det omöjligt för fordon att ta sig fram i hög hastighet, men att åstadkomma detta på varje plats där människor samlas är en omöjlighet.

ANNONS

Efter attentatet i Stockholm talades det om möjligheten att förse lastbilar med ett slags identitetslås; en åtgärd som skulle göra det omöjligt för en ”okänd” chaufför att ta över ratten. Med tanke på hur snabbt teknikutvecklingen går kommer säkert en sådan teknik i framtiden, men i så fall krävs den uppenbarligen även på vanliga personbilar.

Och samtidigt, om och när den tekniken väl är utbyggd är risken mer än stor att de som använder sig av terror ännu en gång anpassar sig och hittar en ny metod.

En mer avgörande åtgärd för att motverka terrorismen är därför att utbyta information mellan länder och mellan olika säkerhetstjänster för att stoppa våldsverkarna innan de hinner gå till handling.

Den allra viktigaste åtgärden, vilket inte är en liten sak, är ett förebyggande arbete som gör att färre ansluter sig till terroristorganisationer. Detta är dock bra mycket mer komplicerat än att placera ut betonghinder på gågator.

ANNONS