Ta utsläppslarm på allvar!

Att havsnära industrier tillåts släppa ut tonvis av plast känns helt orimligt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 16/2. De ser ut som fiskägg, de små vitaktiga kulorna som ligger på stranden. Men skenet bedrar. De små kulorna är i stället ett hot mot livet i havet. Därför slår forskare från Göteborgs universitet larm om att miljontals små plastpellets läcker ut i havet från stora industrier i Stenungsund.

Beskeden förfärar, i synnerhet idagar då många förmodligen trodde att kampen mot mikroplasten gjort påtagliga framsteg. För bara några dagar sedan fattade nämligen regeringen ett efterlängtat beslut i en fråga som miljöorganisationer och Centerpartiet verkat för länge – ett nationellt förbud mot mikroplatser i skönhetsprodukter och tandkräm.

ANNONS

Samtidigt visar det sig att plastindustrier längs västkusten släpper ut tonvis med pellets – delvis med myndigheternas goda minne. I somras kom presenterade Naturvårdsverket en kartläggning av källor till utsläpp av mikroplaster. I den konstateras bland annat:

”Det finns två tillverkare av plastpellets i Sverige, båda lokaliserade vid havet i Stenungsund. Sammanlagt har de tillstånd att tillverka drygt 1 000 000 ton plastpellets per år. Vid en av anläggningarna finns tillstånd att årligen släppa ut 6 ton PVC till vatten”

Den ena anläggningen har alltså tillstånd att släppa ut tonvis med pellets. För en andra finns inga specificerade villkor av den typen överhuvudtaget. De berörda företagen jobbar förvisso med egna initiativ och det har installerats filter, men kontrollen av olika former av spill från industrierna förefaller ha stora brister.

Naturvårdsverket bedömde dock att ingen ytterligare styrning är motiverad i nuläget för att reducera utsläpp av mikroplaster från tillverkningarna av plastpellets.

Den slutsatsen står i bjärt kontrast till forskarnas bedömning.

– Framförallt undrar vi hur det är möjligt att det inte finns lagstiftning och tillsyn som förhindrar de här läckagen, säger Martin Hassellöv, professor vid institutionen för marina vetenskaper, till SVT.

ANNONS

En professor i miljörätt, Lena Gipperth, understryker i sin tur att miljöbalkens hänsynsregler ska förhindra att stora mängder läcker ut och når känsliga marina områden längs västkusten.

Då återstår frågan om vad olika myndigheter i dag räknar som ”stora mängder”. Är sex ton verkligen en försumbar mängd – och hur väl sköts egentligen kontrollen?

Förbudet mot mikroplast i kosmetiska var välkommet, liksom höjningen av priset på plastpåsar i syfte att få människor att ändra sina beteenden. Dessutom skall kommuner som vill städa stränder från plast få statsbidrag – ett steg i rätt riktning med tanke på att finansieringen av strandstädning längs västkusten alltför länge har varit ett sorgebarn.

Att döma av forskarlarmen tycks det dock behövas en ny runda kring hanteringen av utsläpp från industrin.

ANNONS