Straffa den som överger sin katt!

Hög tid att skärpa lagen!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 4/3. Svältande halländska gatukatter, finns de? Ofta är det ett problem vi förknippar med andra länder. Men faktum är att det finns en hel del katter i Halland som far väldigt illa.

”Katter har inte speciellt hög status”, sade en djurskyddshandläggare i HN i påskhelgen. Hon förklarade att hälften av alla djur som omhändertas av länsstyrelsen är just katter.

Som kattägare är det svårt att begripa att det finns människor som inte förstår att visa dem samma omsorg som alla andra husdjur. Men verkligheten talar sitt tydliga språk. Det förekommer exempelvis fortfarande att sommargäster lämnar sin tama, halvvuxna kattunge när de bommar igen stugan för hösten. Detta trots att ingen, absolut ingen, borde kunna leva i villfarelsen att katten klarar sig bra på egen hand.

ANNONS

Hemlösa katter drabbas lätt av undernäring, parasitangrepp och olika sjukdomar. De lämnas helt enkelt till ett hårt och svårt liv.

En bidragande orsak till att vissa människor tar sig friheten att vanvårda djur är att det har varit lätt att komma undan med det. Det finns ingen lag som kräver att man registrerar och märker sin katt. En välkommen förändring är dock på gång. Den trettio år gamla lagen skall skrivas om och tanken är att det skall bli straffbart att överge sitt husdjur. Det är minst sagt på tiden.

Under våren har dessutom Djurskyddet i Norra Halland, tillsammans med länsstyrelsen, inlett kampanjen #etthemförvarjekatt, med förhoppningen att fler skall välja att kastrera och chipmärka sina djur. Det senare är ett klokt sätt för ansvarsfulla djurägare att minska risken att katten kommer bort om den skulle ta sig en för lång tur.

ANNONS