Det är det här vi måste undvika. Antibiotikaresistenta bakterier kan bli en ödesfråga.
Det är det här vi måste undvika. Antibiotikaresistenta bakterier kan bli en ödesfråga.

Stoppa resistensen i tid

EU måste dra på hårdhandskarna och genomföra hårda sanktioner mot medlemsländer som bryter mot regler av antibiotikaanvändning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Antibiotikaanvändningen till djur ökar inom flera länder i EU. Men Sverige använder idag enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, minst antibiotika i hela EU. Vi borde vara mäkta stolta. Särskilt för våra bönder. För samtidigt som vi håller antibiotikaresistensen på låga nivåer krisar det oroväckande utanför våra gränser.

Antibiotikastinn kyckling från Thailand och Sydamerika ger oss möjligen lågt inköpspris vid vissa restaurangbesök samt vid inköp till offentlig verksamhet, men mer än så får vi inte ut av det. En återvändsgränd är nådd och kapitalismens svaga länk – lägsta möjliga produktionskostnad – har återigen visat sig vara omöjlig att tillämpa inom djurhållning.

ANNONS

Det slentrianmässiga användandetsom sker i stora delar av världen av antibiotika till grisar, kycklingar, kor och får, ger konsekvenser. Den största skurken är den industriella djurhållningen och produktionen. I frånvaro av god djuromsorg ges antibiotika både för att djuren ska växa snabbare och för att förebygga sjukdomar. Inte undra på att Sveriges djur trivs lika bra både i ladugården som i de öppna landskapen.

Detta märks också eftersom svenskt kött har fått ett efterlängtat och välbehövligt uppsving. Att vara klassbäst i EU på antibiotikaanvändning har gett Sverige en gynnsammare situation gentemot andra EU-medlemmar. Våra bönders uthålliga och medvetna arbete år efter år återbetalar sig därför äntligen. Deras kött hamnar nu i allt fler matkassar. Om bara övriga länder kunde förstå varför detta är en kamp vi inte har råd att kapitulera ifrån.

Antibiotikaresistens är mycket troligt en av våra ödesfrågor för inte bara den nationella folkhälsan, utan även för den globala. Vår syn på antibiotikan är därför av högsta vikt när det gäller att begränsa resistensen. Anser vi att det inte berör oss utan enbart andra länder eftersom dessa har problemen, tar vi felaktiga beslut. Att fortsätta stödja antibiotikaanvändningen genom att köpa importerat kött från länder som ständigt ökar på förbrukningen, är ett beklämmande faktum. Vi väljer helt enkelt att blunda för verkligheten.

ANNONS

De kortsiktiga ekonomiska fördelarna genom ett lägre butikspris borde med sunt förnuft kunna krossas en gång för alla.Förutom våra egna personliga beslut vid inköpet i butiken krävs dessutom beslut och åtgärder på ett helt annat plan. EU måste ta av silkesvantarna och dra på hårdhandskarna och inte vara rädd för att komma med hårda sanktioner när medlemsländer duckar för lagstiftningen, och därmed även struntar i allt vad konkurrensregler heter. Allt annat vore inget mindre än en skymf mot alla svenska skötsamma bönder. Men också mot oss alla, som förr eller senare annars drabbas av antibiotikaresistensen.

ANNONS