Stjärnvittne gör skillnad?

Från Hollywood till Rolfstorp – kvinnorna som fått nog gör sina röster hörda. Förhoppningsvis kan det äntligen ta skruv.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 17/10. De avskyvärda historierna är gamla som gatan. De handlar om hur män i maktpositioner begår sexuella övergrepp och kommer undan med det. De handlar om kvinnor som förblir tysta, av rädsla för att bli än värre utsatta. De handlar om alla dem som vände bort blicken, eller till och med tog förövarens parti.

Den här gången är det kända förebilder, stjärnor som Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rose McGowan, som vittnat om de sexuella övergrepp de blivit utsatta för av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. Det får fler att lyssna och reagera. Men egentligen spelar den lyxmiljö som övergreppen utspelar sig ingen roll. Brotten är lika smutsiga och kan få lika förfärliga konsekvenser oavsett om de begås i en lyxsvit i Los Angeles eller på en skoltoalett i Bjästa.

ANNONS

I den svenska debatten har vissa syndabocksjägare funnit det enkelt och passande att påstå att sexuella övergrepp är ett brott som importerats till väst och Sverige via flyktingar med viss kulturell bakgrund. De debattörerna och deras svans gör klokt i att läsa alla de berättelser som nu sprids som en löpeld över hela världen under hashtaggen #MeToo.

Det är långtifrån säkert om skådespelaren Alyssa Milano verkligen insåg vilka enorma effekter hennes uppmaning skulle få, när hon i en tweet på söndagen bad kvinnor att berätta om de också utsatts för sexuella övergrepp. Kanske var det en stundens ingivelse, som när komikern Emma Knyckare i somras twittrade ut inlägget: ”Vad tror ni om att vi styr upp en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig.”

Emma Knyckares spontana reaktion har utvecklats till en verklig festivalplan. I sommar kommer den att äga rum, den kvinnofestival som går under namnet Statement festival. Det är nämligen precis vad det handlar om, att ta ställning, att visa att gränsen är nådd och att det krävs förändring. Att vissa vägar att ta ställning inte alltid är populära visade sensommarens rötmånadsdebatt kring förslaget om en mansfri festival, men den fick tack och lov inte arrangörerna att ge upp.

ANNONS

– Detta händer hela tiden, detta att män tar sig friheter. Det sker på kontor och företag, i barer, restauranger och affärer över hela, säger den erfarna skådepelaren Jane Fonda i en intervju i CNN samtidigt som hon skamset erkänner att hon inte slog larm när hon hörde talas om Weinsteins övergrepp.

#MeToo är inte det första uppropet till kvinnor att prata om övergrepp via sociala medier - (många minns kanske exempelvis svenska #prataomdet). Harvey Weinstein är inte den förste att falla på sina egna vidriga grepp. Han lär nog tyvärr inte bli den siste. Men för var gång lär vi oss förhoppningsvis lite mer om en typ av vardagsbrott som vi har varit alldeles för benägna att blunda för och tiga om.

Det är på många sätt farlig tystnad. Än värre är dock polisens oförmåga att hantera de anmälningar som faktiskt görs. Om kvinnor, som tagit mod till sig, kanske efter att ha funnit styrka i en pågående debatt, vågar gå till polisen – då, måste de kunna lita på att rättsväsendet faktiskt finns där för dem.

ANNONS