Stärk försvaret mot psykologisk krigföring

Världsläget är helt förändrat, liksom sättet att föra krig. Vi måste anpassa oss och rusta rätt

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 4/3. Kriget sägs redan vara vunnet innan det bryter ut. Propaganda och annan psykologisk krigföring är anledningen. Sverige måste storsatsa på detta om vi inte ska bli till andra länders slagpåse.

Först behöver vi förstå att vi på ett sätt mer eller mindre ofrivilligt redan befinner oss i krig. Säkerhetsläget är helt riktigt, vilket också Margot Wallström (S) konstaterat nyligen, kraftigt förändrat. Detta ger oss nya utmaningar, utmaningar vi varken bör eller kan ta utan rätt förutsättningar. Svaret är psykologisk krigföring. Ett begrepp vi främst känner igen från filmens värld, men som ständigt pågår runt omkring oss. Exempel på detta är de förljugna kommentarer på sociala medier med syfte att luckra upp vårt försvar kring Sverige och svenska värderingar.

ANNONS

Framtidens krigföring innebär mer än psykologi. Krig kommer vara, och är redan, precis som allt annat automatiserade. Eftersom flera länder har släppt på restriktionerna kring att använda obemannade farkoster kommer vi få se mer av dessa. Även i terroristhänder. Och experiment pågår redan med så kallad AI, artificiell intelligens, med bland annat robotar som soldater. Allt intressant för länder som hellre låter maskiner ta skadorna än levande människor.

I dagsläget är vi alldeles för sårbara och Sverige upplevs som svagt när vi saknar resurserna. Istället för att blotta strupen bör vi därför bygga upp en omfattande psykologisk krigföring och en maximal beredskap mot andra länders fientlighet gentemot oss. Utrikesminister Wallströms besked att Ryssland inte är något hot mot oss får ses ur rätt kontext. Vi bör komma ihåg ryske utrikesministern, Lavrov, som hotade med militära motåtgärder om Sverige går med i Nato. Det är inte Satan 2, den ryska långdistansroboten, vi däremot ska förbereda oss mot, utan snarare ett annat mer troligt framtida scenario.

Ryssland har som bekant makthavare som är ytterst aggressiva i både retorik och handling. De går samtidigt inte att beskylla för någon för stor kostym. Lättkränkthet i kombination med svunna stormakttiders fortlevande maktbegär, överstiger ofta omvärldens logik. Därför, när så krävs, vidtar Kreml åtgärder. Inte sällan genom att utnyttja den ryska överlägsenheten inom energiområdet. En återkommande favoritåtgärd är att både hota med att, men också genom att dra åt gaskranarna. Under kallaste vintertid. Tidseffektivt och diplomatiskt befriat så att även den hårdföre Lavrov slipper rycka in och försvara handlingen.

ANNONS

Det ingår inte i rysk repertoar att bry sig hur omvärldens reagerar. Detta ger oss en försmak av vad framtiden kan ge oss i form av internationella konflikter.

När dessa uppstår blir det genom att ge sig på länders dricksvatten och energiförsörjning. Det som är sårbart angrips, det är en huvudregel. Psykologiskt får då även en helt ny innebörd när ett land är nedstängt.

ANNONS