Solenergi på rätt plats

LEDARKOMMENTAR. Ja till solenergi och bevarad odlingsbar mark. Därför är Varbergs solpark inte bäst i klassen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är alltid glädjande när företag i vår egen närhet är kandidater till priser som visar på framsteg och föredöme. Men när nu Varberg Energis solcellspark utmed E6:an finns med som en av de nominerade till Solenergipriset 2017 är det faktiskt mer önskvärt att någon annan tar hem priset.

Nej, det är absolut inte något fel på varken på solenergi eller Varbergs Energi. Vad det handlar om är att organisationen bakom priset, Svensk Solenergi, använder sig av priset för att marknadsföra goda exempel och det är här man ändå måste fråga sig hur bra satsningen utanför Tvååker verkligen är.

ANNONS

Förra årets mottagare av priset var en riktigt smart solcellsanläggning i Skövde. Där har man monterat upp solceller över en asfalterad parkering. Förutom att anläggningen därmed byggts på redan anlagd mark fungerar solcellspanelerna samtidigt som sol- och regnskydd över bilarna.

Solcellsanläggningen utmed E6:an är väl bra på så vis att det är en stor och positiv satsning som tar hem energin som strålar ner mot oss från ovan. Som skyltfönster för att synliggöra solceller för alla som dagligen passerar förbi har den också en god funktion.

Men det finns samtidigt ett viktigt minus för denna anläggning som gör att den inte ska ses som ett föredöme för framtida solcellssatsningar i Sverige – den är byggt på mycket god odlingsbar mark och det är i längden inte hållbart. Solcellers fördel är att de kan placeras på tak, väggar och redan anlagda ytor. Ska solcellsanläggningar placeras på mark ska de inte placeras på de bästa jordarna.

ANNONS