Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Smart att fördela statliga jobb

Feltänk att likna kompetensvinst vid flyttcirkus.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Inte blev det någon utdelning till Halland den här gången heller, när smulor från det statliga bordet skulle fördelas över landet. Men loppet är helt inte kört. Det gäller bara att få regering och rikspolischef att inse att ännu en polishögskola behövs och att Halmstad är bäst valet. 
Att ett antal statliga tjänster flyttas till västra delen av Sverige, om än i huvudsak till Göteborgstrakten och Malmö, är dock bättre än inget. Även hallänningar vinner på att Arbetsmarknaden vidgas på detta sätt. 


Medan en rad företrädare för västsvenska intressen länge har lobbat för den här typen av utlokalisering, såsom Västsvenska och Sydsvenska Handelskammaren, väljer dock andra att såga utspelet som en onödig flyttcirkus.


– Befolkningen på de här orterna hade varit mer betjänta av att regeringen la pengarna på bättre post, en järnväg som fungerade eller fler anställda inom polisen, sade ordförande för statstjänstemannaförbundet Britta Lejon.


Det vore dock korkat att se utflyttning av statliga tjänster som en ersättning för satsningar på infrastruktur och förstärkningar av polisen. Det får inte utesluta det andra. 
Att ordföranden för ett fack värnar de redan anställdas intresse är knappast förvånande. En del redan anställda kommer inte kunna flytta med när myndigheten omlokaliserar. Men det är ju en del av själva poängen – nämligen att ge fler chans till statlig anställning. 
Däremot kan man ju tänka sig att en demokratiminister – som var den statsrådspost Britta Lejon en gång hade – skulle ha en helt annan syn på 


Att det skulle råda brist på kompetens i arbetsmarknadsregionerna kring de västsvenska universitetsstäderna, vilket vissa stockholmsfixerade debattörer tidigare har gjort gällande, är en ren myt. Omlokaliseringen kan snarare leda till kompetensvinster för såväl myndigheterna som landet.