Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Skydd för vägarbetare

KOMMENTAR. Säkra bilar skyddar främst de som sitter på insidan.

Att bilen ska vara trafiksäker är ofta ett viktigt kriterium för den som köper bil. Men helt trafiksäker blir din bil först om du styr den på ett säkert sätt så att även dina medtrafikanter kan känna sig trygga.

Detta resonemang kan givetvis ses som en självklarhet, men ändå vittnar de som arbetar vid våra vägar hela tiden om avsaknad av respekt för nedsatta hastighetsgränser vid vägarbeten.

Nog hade man hoppats att kampanjen med bilder på barn och texten ”Min pappa jobbar här” skulle haft en bra effekt på vårt trafikvett, men enbart information är sällan tillräckligt och därför kommer här tre förslag till åtgärder:

Det första är ett förslag som tyvärr kan vara orealistiskt med tanke på försäkringar och ansvarsutkrävande vid tillfällen då det går fel. Åtgärden skulle helt enkelt vara att göra det obligatoriskt i körkortsutbildningen med en dags praktik som vägarbetare; en åtgärd med trolig god förebyggande effekt.

Övriga två förslag  handlar om avskräckande bestraffning. Det mest kreativa skulle vara en teknik som innebär att den som passerar i för hög hastighet automatiskt får en färgdusch på bilens förarsida. Givetvis en avtvättningsbar färg, men som ändå inneburit en stund av skam för den bilist som får köra runt och ”skylta” med sitt nonchalanta trafikbeteende.

Det mest rimliga förslaget är att använda sig av portabla hastighetskameror som placeras där vägarbetena är. Möjligen en dyr investering, men en åtgärd som säkert hade fått ner vägarbetsolyckorna med minst 80 procent. För den som inte känner av ett svidande samvete brukar det som svider i plånboken ha en bättre effekt.

MEST LÄST