Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Alliansen presenterar sin budgetförslag Bild: Annika Karlbom

  SD eller S? Valet borde vara lätt i Varberg!

  Att röstmaximera på bekostnad av trovärdigheten är en riskabel M-strategi, Ann-Charlotte Stenkil!

  Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

  Ledare 17/5. För en röstmaximerande politiker kan det verka smart att vägra välja. Men handen på hjärtat Ann-Charlotte Stenkil – i Varberg och Halland kan väl SD omöjligen betraktas som ett seriöst alternativ?

  Visserligen har SD i Halland inte haft öppna listor, vilket har möjliggjort att nazister tagit sig in på SD-mandat likt i Ludvika. Men under den gångna mandatperioden har Sverigedemokraterna lekt hela havet stormar i hela Halland. Inbördeskriget i partiet har skapat rubrik, på rubrik. Oförmågan att ens följa partiets egna demokratiska regler har väckt ilska. Företrädare har hoppat av i protest. Andra har blivit uteslutna på grund av tvivelaktig vandel, eller för att de inte kan uppföra sig i det offentliga rummet på nätet.

  I Varberg sitter nu två ledande företrädare som vildar i fullmäktige och nämnd efter att de lämnat partipolitiken eller gått över till andra partier. Andreas Feymark, som har varit partiets lokala toppnamn i både Varberg och Halland, är numera medlem i det mer hårdföra Alternativ för Sverige.

  De som inleder ett samarbete med SD har helt enkelt ingen aning om med vem, eller vilka, de kommer ha att göra med framöver.

  Sveriges förra finansminister Anders Borg – en av arkitekterna bakom Alliansen – har på sistone understrukit att han tycker att det vore naturligt att föra samtal med Socialdemokraterna – i händelse av en svår parlamentarisk situation.

  Ann-Charlotte Stenkil vill dock bara prata om förstahandsalternativet – fortsatt Allians plus MP. Hon tror att resonemang om storkoalition kan driva väljare i SD:s famn.

  Men låt oss vända på steken. Vilken effekt tror Ann-Charlotte Stenkil att de återkommande Moderata öppningarna gentemot SD får? Kan det möjligen vara så att man därigenom bidrar till att legitimera ett parti som inte bara är främlingsfientligt utan uppenbarligen helt opålitligt?

  Olle Hällsnäs är säkert tacksam för varje form av indirekt rentvättande som bidrar till att förbättra partiets sjaddiga image. Och han hoppas att utvecklingen på riksplanet kan gynna partiet lokalt. Med tanke på hur illa sargat SD Varberg är, på grund av interna strider, är hans hållning förståelig.

  Det är heller ingen hemlighet att det i Moderata led finns företrädare som numera öppet och skamlöst visar att de välkomnar om inte koalition, så i alla fall någon form av maktfrämjande överenskommelse med SD. Vissa Moderater går ännu längre och förordar SD framför Centerpartiet. Moderater av den typ som avslöjades i Janne Josefssons klassiska valstugereportage, vädrar nu morgonluft.

  Att Ann-Charlotte Stenkil skulle inbilla sig att hon kan få Moderatballongen att lyfta genom att ta med SD i korgen och slänga ut Centerpartiet vore sannolikt att underskatta hennes intelligens. Det är trots allt väldigt svårt att tro att hon skulle föredra att flyga iväg med Olle Hällsnäs framför Christopher Bergenblock (C). Särskilt som allt talar för att en sådan ballongfärd skulle sluta lika olyckligt som Andrées.

  Ju längre Ann-Charlotte Stenkil duckar, ju mer står dock Christopher Bergenblock att vinna. Centerpartiet skördar opinionsframgångar, bland annat tack vare sitt tydliga avståndstagande till en främlingsfientlig partner.

  Ann-Charlotte Stenkil säger förvisso att hon inte känner sig hotad av Bergenblocks ambitioner att bli nummer ett i Varberg. Men det är ingen hemlighet att hennes partis vilset ambivalenta inställning till SD skrämmer bort M-väljare som värdesätter en mer liberal humanism. Den politiska kartan ritas om och ju längre M envisas med att sätta sin trovärdighet på spel, desto större chanser för en rakryggad utmanare.

  Läs mer: Han vill bli nummer ett i Varberg

  Läs mer: Stenkil vill inte välja mellan S och SD